Gyengültek az olasz részvények a Moody's figyelmeztetése miatt

Vágólapra másolva!
Jelentősen csökkent a részvények árfolyama a milánói tőzsdén azután, hogy a Moody's hitelminősítő felülvizsgálat alá helyezte Olaszország adósosztályzatát a későbbi leminősítés lehetőségével.
Vágólapra másolva!

A milánói tőzsde vezető indexe több mint két százalékkal csökkent hétfőn, elsősorban a banki papírok gyengültek: az Intesa San Paolo például 2,42 százalékkal, az UniCredit 2,36 százalékkal. A nemzetközi hitelminősítő még pénteken vette felülvizsgálat alá az olasz kormánykötvény-adósság jelenlegi AA2 kategóriába tartozó besorolását a gazdaságban mutatkozó gondok miatt.

A Moody's szerint Olaszország gazdasági növekedési kilátásai gyengék, a növekedést szerkezeti problémák - mint az alacsony termelékenység vagy a munkaerőpiac merevsége - akadályozzák. Olaszországnak azzal is számolnia kell, hogy a görög válság hatására egyre kritikusabbak a piaci elemzők a gazdasági helyzetével szemben.

Az olasz kormány még májusban jelezte, hogy 35-40 milliárd eurós megszorító csomagot tervez, a takarékossági intézkedések bevezetését pedig előrehozza azért, hogy 2014-re egyensúlyba kerüljön az államháztartás. Olaszország államadóssága rohamosan növekszik: 2007-ben, a válság előtti utolsó évben a hazai össztermék (GDP) 103,6 százalékát tette ki, tavaly pedig már 119 százalékot, így megközelítette a 2000 milliárd eurós határt. A gazdaság - az euróövezet harmadik legnagyobb gazdasága - viszont alig bővül, az 1996-2007 közötti időszakban évente átlagosan 1,5 százalékkal nőtt a GDP.

Az utóbbi évtizedben a termelékenység szerény mértékben növekedett, a fizetések viszont jelentősen nőttek, ami veszélyezteti a versenyképességet. Ugyancsak gond, hogy a bevándorlás ellenére a lakosság öregszik, a jobbközép kormány hajlandósága a szerkezeti reformokra pedig egyre csökken - mondják elemzők.