Az EU-biztos szerint félő, hogy továbbterjed a görög válság

Vágólapra másolva!
Gyors uniós döntést szorgalmazott a görög segélyről Olli Rehn, a pénzügyekért felelős uniós biztos.
Vágólapra másolva!

A görög pénzügyi válság más euróövezeti országokra való kiterjedésének biztos megakadályozása érdekében is szükség van arra, hogy az Európai Unió döntést hozzon a Görögországnak szánt következő hitelrészlet folyósításáról - mondta Olli Rehn, az Európai Unió pénzügyi biztosa hétfőn.

Olli Rehn Luxembourgban az után beszélt, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportja elhalasztotta a döntést arról, hogy a tervezetnek megfelelően a következő hetekben folyósítja-e a 110 milliárd eurós nemzetközi támogatási csomag mostanában esedékes, 12 milliárdos részletét Görögországnak.

Rehn elismerte, hogy vannak aggodalmai a válság továbbterjedésével kapcsolatban, ezért is fontosnak tartja, hogy a Görögország számára kedvező döntés mielőbb megszülessék. Ugyancsak fontosnak nevezte azokat a döntéseket, amelyek az állandó uniós válságkezelési mechanizmus megteremtéséről várhatók.

Az Európai Bizottság pénzügyi felelőse ugyanakkor leszögezte, hogy az euró stabil valuta, és nem fenyegeti veszély. Vasárnap az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet is arról beszélt a németországi Kielben, hogy az "euró stabil és megbízható valuta". Trichet közölte, hogy az EKB immáron 12 éve biztosítja az árstabilitást az euróövezetben, miután az infláció - kisebb-nagyobb kilengésektől eltekintve - tartósan nem ment a bank által kitűzött 2 százalékos célszám fölé.

Hétfőn Luxembourgban uniós források azt is megerősítették, hogy a görög és euróövezeti pénzügyi helyzetről egyeztettek a világ legiparosodottabb országait tömörítő G7 csoport pénzügyminiszterei. Didier Reynders belga pénzügyminiszter szerint a telefonbeszélgetés célja az volt, hogy biztosítsák az IMF hozzájárulását is az uniós tervekhez.

Szóba került állítólag az az uniós elképzelés is, hogy a Görögország támogatására készülő újabb hitelcsomag finanszírozásában a magánbefektetők is részt vegyenek. Egyes értesülések szerint az övezeten kívüli partnerek óvatosságot kértek az uniós országoktól e terv kivitelezésében.