Idén már tízezernél is több cég ellen indult végelszámolás

Vágólapra másolva!
A kötelező mérlegleadás elmulasztására megállapított szankciók miatt emelkedik a hazai vállalkozások ellen indított új végelszámolások száma, amely idén már három hónappal előbb átlépte a tízezres határt, mint tavaly.
Vágólapra másolva!

Elérte a tízezres nagyságrendet az idén újonnan indított végelszámolási eljárások száma. Tavaly szeptemberben lépte át a mutató a tízezres határt, idén viszont már három hónappal korábban. "Év eleje óta figyeljük, hogy mi történik a végelszámolásokkal, mert volt olyan hónap, amikor az előző év azonos időszaki értékénél 78 százalékkal több végelszámolási eljárás indult a cégbíróságokon" - idézi az Opten céginformációs szolgáltató közleménye Csorbai Hajnalka stratégiai igazgató szavait.

Az okok a kötelező mérlegleadásban, illetve az ennek elmulasztása miatt megállapított szankciókban keresendők. Az elektronikus leadást elmulasztó vállalkozásokkal szemben előbb a Nemzeti Adó- és Vámhivatal indít adóhatósági eljárást, és ha ez nem vezet eredményre, akkor az ügyről tájékoztatja a cégbíróságot, amely automatikusan elrendeli a kényszer-végelszámolást. A cégbíróság erről levélben tájékoztatja a céget. A kézhezvételétől számított tizenötödik nap az utolsó esélye a cégnek arra, hogy leadja a szükséges dokumentumokat, és ezzel leállítsa a végelszámolási folyamatot.

"A 15 nap eltelte után a cég ellen mindenképpen elindítják a végelszámolási eljárást, de ez az intézkedés a gazdaság érdekeit szolgálja, a vállalkozóknak kevésbé okoz gondot. Nem jellemző ugyanis, hogy a tulajdonosoknak komoly terveik lennének egy olyan céggel, amely egy adóhatósági eljárás, valamint a kényszer-végelszámolás megindításáról szóló értesítés után sem tesz meg annyit, hogy leadja a mérlegét" - mondja az Opten stratégiai igazgatója.