PwC: A munkahelyteremtéstől függ a mentőcsomag sikere

Vágólapra másolva!
A PwC elemzése szerint elsősorban a munkahelyek számának növekedése kell ahhoz, hogy elérjék céljukat a kormány devizahiteleseket megsegítő intézkedései. A tanácsadó cég szakemberei szerint a jövőben a bankok a kockázatokra jobban felhívják majd az ügyfelek figyelmét, ám annak is megvan a kockázata, hogy lazulni fog a hitelezési fegyelem.
Vágólapra másolva!

A PricewaterhouseCoopers nemzetközi tanácsadó cégnek az árfolyamrögzítés hatásairól csütörtökön publikált elemzése szerint a kedvezményes törlesztések folyamatosságára és a gyűjtőszámlák majdani rendezésére akkor lehet számítani, ha csökkenni fog a munkanélküliség, nőni fognak a reáljövedelmek, és kedvezően vagy semlegesen alakul a jövőben a svájci frank és az euró forinthoz mért árfolyama. "Ebben az értelemben a kormány arra tesz fel mindent, hogy beindul a magyar gazdasági növekedés" - fogalmaz az elemzés.

A PwC szerint a lakossági jelzáloghitel-állomány portfóliójának romlása nem elsősorban banki, hanem inkább makrogazdasági probléma. Az elmúlt öt év adatait vizsgálva azt látni, hogy a munkanélküliségi ráta nagyon szoros, 92 százalékos korrelációt mutat a problémás lakossági hitelek részarányával. Ez azt jelenti, hogy a munkanélküliségi ráta növekedésének mértékével közel azonos mértékben nőtt a rossz hitelek aránya.

Kísértésbe eshetnek a bankok

A PwC elemzéséből kiderül az is, hogy az elmúlt öt évben 11 százalékról 16 százalékra, csaknem másfélszeresére ugrott a háztartások jövedelméből átlagosan hiteltörlesztésre fordított összeg, elsősorban a devizaárfolyamok kedvezőtlen alakulása miatt. A PwC szerint a munkahely-teremtési tervek sikerétől nagymértékben függ a mentőscsomag sikere. "Az árfolyamok kedvező alakulása is segíthetne, de itt lehetetlen hároméves előrejelzést adni, ráadásul a trendek kedvezőtlenek, különösen a jen és a frank esetében. Akár vissza is erősödhet az árfolyamgát környékére a forint, de erre nem lehet a program sikerét építeni" - írják a cég szakértői.

A PwC szerint a mentőcsomag hatására a bankok szerepe részben megváltozik, és az ügyfélkör pénzügyi tudatosságának fejlesztése jóval fontosabb lesz az eddiginél. "A legtöbb bank már jó ideje felismerte, hogy az ügyfél megtartása és a kapcsolat megmentése hosszú távon és összességében jobb üzlet, mint a követelések kíméletlen érvényesítése. Nem véletlen, hogy már a csomag bejelentése előtt is 6 százalékára rúgott a lakossági hitelállományban az átstrukturált - valamilyen átmeneti fizetési könnyítéssel megőrzött és visszajavított - problémás hitelek részaránya" - áll az elemzésben.

A PwC előrejelzése szerint a bankok a jövőben a kockázatokra jobban felhívják majd az ügyfelek figyelmét. "Tény ugyanakkor, hogy jelenleg a kereslet is erősen visszaesett, tehát a kísértés nagy lesz, hogy újra lazuljanak a feltételek, elszaporodjanak a rövid távra kalkulált akciók. A hitelezés mellett különösen nagy szerepe lesz a megtakarítások ösztönzésének, különösen a mentőcsomag révén gyűjtőszámlával rendelkező ügyfelek esetében, hiszen jelenleg a devizahitelesek mindössze 10 százaléka rendelkezik bankbetéttel" - vélik a PwC szakértői.