A Mol is érdeklődhet az eladó lengyel olajcég iránt

Vágólapra másolva!
Négyen pályáznak a második legnagyobb lengyel olajfinomító állami tulajdonban lévő többségi részvénycsomagjának megvásárlására. Elemzői vélemények szerint az egyik befektetőjelölt a Mol lehet, de esélyesek a nagy orosz energiacégek is, köztük a Szurgutnyeftyegaz.
Vágólapra másolva!

Négy ajánlat érkezett a lengyelországi Lotos olajfinomító 53 százalékos részvénycsomagjának megvételére - jelentette be csütörtökön a lengyel kormány, nevek említése nélkül. Elemzői vélemények szerint az egyik ajánlattevő a Mol lehet.

A megközelítőleg egymilliárd dollárosra becsült piaci értékű Lotos többségi részesedésének megvásárlására tett ajánlatok beadási határidejét többször módosították, az eredeti, május végi időpont előbb június 10-re, majd 13-ra csúszott. A kötelező ajánlatokat november 16-ig kell megtenni.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök a lengyel Forbes gazdasági lap szerint azt mondta: "Nem sietjük el az eladást. A parlamenti választásokat októberben tartják Lengyelországban, a novemberi határidő tehát már ez utánra esik."

Egy friss hitelszerződés

Egyes jelek arra utalnak, hogy a lengyel olajfinomító iránt a Mol is érdeklődik, de a magyar olajtársaság nem kívánta kommentálni a piaci találgatásokat. Az Equilor pénzügyi tanácsadó szerint a Mol több fórumon jelezte érdeklődését, ráadásul egy kedden bejelentett hitelszerződés is alkalmas lehet a bevásárlás finanszírozására.

A társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölte, hogy egymilliárd eurós hitelszerződést írt alá. A közlemény szerint a hitelkeret részben a 2012 májusában és 2013 júliusában lejáró hitelek finanszírozására szolgál.

Az Equilor elemzésében azt írta, a lépés a vállalat finanszírozási költségeinek csökkentését szolgálja, de a hitel a későbbiekben olyan felvásárlások és fúziók finanszírozására is felhasználható, mint amilyen a Lotos állami részesedésének megvásárlása is lehetne.

Lengyelország ígéretes célpont

Az [origo] által megkérdezett elemzők abban egyetértettek, hogy a magyar olajtársaságot érdekelheti Lengyelország. Kuti Ákos, az Equilor részvényelemzője szerint "jó belépési pont" lenne a lengyel piacra a Mol számára a Lotos-vásárlás, főleg ha a Mol szeretne a szűken értelmezett régión kívül is terjeszkedni. A Lotos finomítója az észak-lengyelországi Gdanskban működik, ahova a Molnak nincs közvetlen vezeték-összeköttetése, vagyis "ebből a szempontból kiegészítené a Mol rádiuszát".

Az Equilor szerint bár a Mol hivatalosan nem nyilatkozott arról, hogy indult volna a pályázaton, a menedzsment több fórumon érdeklődését fejezte ki a Lotos iránt. Pletser Tamás, az ING részvényelemzője azonban megjegyezte, a Mol már azzal is sok információhoz juthatott a lengyel piacról, ha csak megvásárolta a Lotos-tender dokumentációját, vagyis az érdeklődés szerinte nem feltétlenül jelent vásárlási szándékot.

Az elemzők abban egyetértettek, hogy politikai szempontból racionális lépés lenne a Mol vásárlása, mivel ezáltal egy közép-európai lengyel-magyar együttműködés valósulna meg, kizárva a közvetlen orosz befolyást. Ezt a logikát viszont gyengíti, hogy a feldolgozott kőolaj döntő többsége ugyanúgy Oroszországból származna, mint ahogyan ma a Barátság vezetékből érkezik a nyersolaj a Mol dunai finomítójába.

Orosz riválisok

Pletser Tamás szerint nem valószínű, hogy a Mol lenne a befutó a tenderen, a legesélyesebbek az orosz cégek (Rosznyefty, Szurgutnyeftyegaz). A nyugatiak szemében a régió orosz érdekszférának számít, másrészt a Lotos 90 százalékban most is orosz kőolajat dolgoz fel. A Warsaw Business Journal nevű lengyel gazdasági lap azonban május elején azt írta, a lengyel kormány nem orosz stratégiai befektetőt látna szívesen az ország második legnagyobb finomítójában, ezért ha csak orosz érdeklődők lesznek, akkor vélhetően inkább nem adja el a csomagot.

Pletser Tamás szerint a Lotos nem számít olcsónak, ráadásul 2,2 milliárd eurós adósság is terheli a céget, miközben az olajfinomító-piac nem aktív, viszonylag alacsonyan vannak az árak. A lengyel kormánynak nagy szüksége van pénzre a költségvetés rendbetételéhez, és nem húzhatja a végtelenségig a társaság papírjainak értékesítését, ha valóban pénzt akar látni a privatizációból. Kuti Ákos szerint így a lengyel politikára nehezedő nyomáskényszer miatt, illetve a pangó piaci környezet miatt "most célszerű venni".

A nemzetközi sajtóban megjelent információk szerint a Lotos-részesedésért - a Mol és az említett két orosz társaság mellett - esetleg a szintén orosz TNK-PB, a kínai Petrochina, illetve privát tőkealapok indulhatnak.

A Lotos honlapján elérhető információk szerint a finomítót működtető cégcsoport kitermeléssel és kiskereskedelmi forgalmazással is foglalkozik, van leányvállalata Litvániában és Norvégiában. Ötezer főt foglalkoztat, 2009-ben 8,8 millió tonnára rúgott az értékesítése, a lengyel piacon ezzel 31 százalékos volt a részesedése. Tavalyi bevétele közel húszmilliárd zlotyt (1350 milliárd forint) tett ki.