Egyéves mélyponton a hazai építőipar

Vágólapra másolva!
Idén áprilisban az építőipari termelés 15,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ráadásul az új szerződések mennyisége is közel harmadával visszaesett.
Vágólapra másolva!

Az építőipar teljesítményének hosszabb ideje tartó visszaesése az év negyedik hónapjában is folytatódott: 2011 áprilisában az építőipari termelés mennyisége mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 15,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A hivatal az elmúlt egy év alatt most mérte a legnagyobb mértékű visszaesést, ráadásul a következő hónapokban is folytatódhat ez a tendencia, mivel az új szerződések mennyisége is 30 százalékkal esett az építőiparban.

Az adatokat szerint szezonálisan kiigazítva a termelés áprilisban az előző havinál 6 százalékkal volt alacsonyabb, míg az év első négy hónapjában a visszaesés 9,6 százalékos éves összehasonlításban.

A csökkenésben a lakásépítések nagyarányú visszaesése mellett a korábbi években zajló nagy értékű munkák hiánya is szerepet játszott. A mérséklődés a nagy-, illetve a kis- és középvállalkozásokat egyaránt érintette a KSH adatai szerint.

A termelés áprilisi 15,5 százalékos visszaesésén belül mindkét építményfőcsoport adata csökkent: az épületek építése 13,3 százalékkal elmaradt a 2010. áprilisitól, az egyéb építményeké csaknem ötödével mérséklődött.