Idő előtt elkapkodhatják a Széchenyi-terv pénzeit

Vágólapra másolva!
Barta E. Gyula, a pályáztatást lebonyolító MAG Zrt. vezérigazgatója szerint a sikeres pályázás legfontosabb kérdése ma az, hogy a kis- és középvállalkozások "hisznek-e önmagukban, és képesek-e elfogadható üzleti tervet kidolgozni". Elmondása szerint 2013 előtt már kimerülhet a Széchenyi-terv kerete a nagyszámú pályázat miatt.
Vágólapra másolva!

Az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) pályázatai iránt élénk az érdeklődés, ha a mostanihoz hasonló ütemben érkeznek a pályázatok, a 2013-végéig rendelkezésre álló források hamarabb kimerülhetnek - mondta Barta E. Gyula, a MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. vezérigazgatója Berhidán.

Az Új Széchenyi-terv első nyertes pályázójának, a berhidai Nesó Bt.-nek helyszíni projektlátogatásán a vezérigazgató elmondta, hogy a március elseje óta beadható gazdaságfejlesztési pályázatokra eddig több mint 2500 igény érkezett, és 614 pályázónak már megítélték a támogatást.

Barta E. Gyula kiemelte, hogy a program eddigi sikere nem kérdőjelezhető meg, az intézményrendszer a 30-45 napos határidőket képes tartani. A vezérigazgató szerint a berhidai nyertes pályázat az ÚSZT tipikus példája, mert a magyar kisvállalkozók az állammal közösen vállalnak kockázatot, az új konstrukciónak vissza nem térítendő és visszafizetendő része is van a piacinál jóval kedvezőbb kamatozás mellett.

"A legfontosabb kérdés ma az, hogy a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások - vagyis a hazai cégek 80 százaléka - hisznek-e önmagukban, és képesek-e elfogadható üzleti tervet kidolgozni" - fogalmazott Barta E. Gyula. Kiemelte, hogy az új programokban az újrakezdéshez és az új vállalkozások indításához is megadják a lehetőséget. A MAG Zrt.-nek a visszatérítendő támogatásokhoz jelenleg 35 milliárd forintos keret áll a rendelkezésére, a pályázatok vissza nem térítendő részéhez 8-10 milliárdot tudnak biztosítani, amely az igényekhez növelhető - mondta a vezérigazgató.

Siba Ignác, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Gazdaságfejlesztési Programok Irányító Hatóságának főigazgatója elmondta, hogy júliustól indul az Új Széchenyi-terv nagyobb projektek finanszírozására kidolgozott konstrukciója, amelyben 25 százalék állami támogatást adnak 25 százalék önerő mellett, és a fennmaradó 50 százalékot banki hitelből előfinanszírozhatják a pályázók.

Nesó Barnabás, a tetőszerkezetek és nyílászárók készítésével foglakozó Nesó Bt. ügyvezetője elmondta, hogy a pályázati forrásból - amely 10 százalék önerővel 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást és ugyanennyi, a piacinál kedvezőbb mikrohitelt jelent - kombinált körfűrészt vásárolnak, és fejlesztik az elavult gépparkot. Az 1991 óta működő vállalkozás nyolc főt foglalkoztat, a létszámot a fejlesztésnek köszönhetően várhatóan 1-2 fővel növelik.