Ellentmond Matolcsynak, és csak 2,8 százalékos növekedést jósol jövőre a Századvég

Vágólapra másolva!
Valamelyest visszaeső növekedést és alig csökkenő munkanélküliséget vár 2012-re a Századvég gazdaságkutató. Az intézet friss előrejelzése szerint jelentősek a kilábalás kockázatai, a magyar gazdaság gyakorlatilag kettészakadt, de legalább az infláció nem ígérkezik magasnak.
Vágólapra másolva!

"Az idei évre tervezett költségvetési hiány szempontjából jelentős kockázatokat látunk a bevételi oldalon, elsősorban az áfabevételek várható alakulása miatt. A 250 milliárd forintos tartalék azonban, takarékos költségvetési politika mellett, elégnek tűnik az előirányzatban szereplő, GDP-arányosan 2,9 százalékos hiány megvalósításához" - áll a Századvég Gazdaságkutató csütörtökön nyilvánosságra hozott elemzésében.

Az intézet előrejelzése szerint az idei gazdasági növekedés 2,9 százalékos lesz, jövőre viszont már csak 2,8 százalékos - ez a becslés ellentétben áll Matolcsy György gazdasági miniszter többszöt hangoztatott, minimum 3 százalék feletti, kedvező esetben pedig 4-6 százalékos növekedést jósoló terveivel.

A gazdaságkutató szakértői a 2012-es munkanélküliségi rátát alig teszik alacsonyabbra (10,3 százalék) a jelenleg 11 százalék körüli szintnél. Hangsúlyozzák, hogy bár látnak kockázatokat "a makropályával és egyes konkrét intézkedésekkel kapcsolatban is", a konvergenciaprogram megvalósítása szempontjából a legfontosabb kérdés: el tudnak-e helyezkedni a munkaerőpiacon azok, akiket legérzékenyebben érint a szociális jellegű kiadások csökkentése.

Bruttóbér-növekedés: 3,8 százalék

A munkaerőpiacnak az idei év első negyedében folytatódni látszó kedvezőtlen tendenciáiról ugyanakkor azt írják, a jelenség mögött elsősorban a közmunkaprogram átszervezése áll - a versenyszektor alkalmazottainak száma növekszik, különösen az exportorientált feldolgozóiparban. A bruttó bérek növekedését 3,8 százalékosra becsülik az idén.

Noha a világgazdasági növekedés vártnál jobb alakulása miatt a magyar export jelentős növekedett 2010-ben, a válságot követő gazdasági kilábalást jelentős kockázatok övezik, így az élelmiszer- és energiaárak meredek emelkedése, valamint az eurózóna egyes országainak adósságával kapcsolatos bizonytalanság - állapítja meg az elemzés.

A magyarországi növekedés a Századvég szerint továbbra is "kétarcú": míg a bővülés motorja a kivitelre termelő feldolgozóipar, a belső felhasználás és ezzel együtt a szolgáltatások növekedése elmarad a korábban várttól.

Szűkös hitelezés

A fogyasztás bővülését a háztartások óvatossága, a magas munkanélküliségi ráta, az erős svájci frank, valamint a hitelezés akadozása mellett 2012-től várhatóan a konvergenciaprogram intézkedései is visszafogják. Pozitívan hathat a fogyasztásra 2011-ben az szja-rendszer változása, illetve a magánnyugdíj-pénztári reálhozamok közvetlen kifizetése, de vélhetően egyik sem jelentős mértékben.

A cégek hitelfelvételét továbbra is jelentősen korlátozza a kínálat szűkössége, a bankok ismételten szigorították a hitelezés feltételeit. A piaci szereplők a szigorítás okai között a magas kockázatokon felül immár a bankrendszer gyenge jövedelmezőségét is megemlítik.

A Századvég szerint ugyanakkor a jelentős költségvetési kiigazítás hozzájárulhat ahhoz, hogy a konvergenciaprogramban foglaltaknak megfelelően 2015-re ötödével csökkenjen az állam mérete, javuljon a költségvetési egyensúly és ezzel együtt az ország versenyképessége.

Jövőre csökkenhet a kamatszint

A gyenge belső kereslet és a magas munkanélküliségi ráta várhatóan visszafogja az inflációt, amely a prognózis szerint 2011-ben 4,4, jövőre 3,2 százalékos lesz, megközelítve az MNB 3 százalékos célját. Az alapkamat így a Századvég számításai szerint az idei év végéig 6 százalékon marad, jövőre pedig a kamatszint lassú csökkentésére kerülhet sor.

A Századvég Gazdaságkutatót bevallottan konzervatív-jobboldali szimpátiájú gazdasági szakemberek alapították a tavalyi kormányváltás előtt. Kutatási igazgatója Mellár Tamás, a KSH volt elnöke lett, ő azóta távozott a posztról. Az intézet igazgatóságának elnöke Heim Péter, aki jó emberi viszonyt ápol a Fidesz vezetőivel.