Az Ab három hete tartott meghallgatást nyugdíjpénztár-ügyben

Vágólapra másolva!
Három hete már tartott egy meghallgatást a magánnyugdíjpénztárak ügyében az Alkotmánybíróság - mondta a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke csütörtökön. Az Ab nem a jogi tartalomra koncentrált, hanem arra próbált meg választ találni, hogy volt-e gazdasági szükséghelyzet Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság (Ab) három hete meghallgatást tartott a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban - mondta el Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke csütörtökön. A résztvevők között volt Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke, Mészáros József, az Országos Nyugdíjfolyósító főigazgatója és Surányi György volt jegybankelnök is. Az Ab a meghallgatáson arra a kérdésre keresett választ, hogy volt-e gazdasági szükséghelyzet.

A Stabilitás Pénztárszövetség elnöke úgy vélekedett, a reálhozamok kifizetése után már nehéz lesz a pénztártagságot visszaállítani. Szerinte jobb lett volna, ha még a vagyontranszfer előtt megszületik a döntés.

Bába Julianna közölte, a pénztárak következő feladata a tagi követelések kifizetése lesz. Hozzátette, a reálhozam várhatóan magasabb lesz az előrejelzéseknél, átlagosan hét százalék körül alakul. Az 1998-ban belépett átlagos jövedelmű pénztártagoknak mintegy egymillió forintos egyenlege van, ők 8-9 százalékos reálhozamra számíthatnak - mondta a pénztárszövetség elnöke.