Üzleti nagyágyúk 20-100 millió forintot fektetnek induló cégekbe

Vágólapra másolva!
A nagyobb kockázatitőke-alapokkal szemben már a vállalkozások elindításában szerepet vállal az újonnan alakult Day One Capital befektetői tőkealap. Az alapítók között van Kákosy Csaba volt gazdasági és közlekedési miniszter is.
Vágólapra másolva!

Új kockázatitőke-alapot indít a Day One Capital cég. A Straub Elek, a Magyar Telekom egykori elnök-vezérigazgatója, Simó György, a T-Online egykori vezérigazgatója, Kákosy Csaba volt gazdasági és közlekedési miniszter, illetve Molnár András, az OTP-hez tartozó PortfoLion kockázatitőke-alap befektetési igazgatója nevével fémjelzett befektetési alap elsősorban induló, hazai innováció alapú vállalkozásokba kíván fektetni, az informatika, internet, távközlés, energetika és pénzügy területén.

"A magyar kockázatitőke-piacon tavaly óta megszaporodtak a 200-400 millió forint méretű befektetések. A szervezett formában működő 'magvető tőke' típusú forrásokból azonban még mindig teljes hiány jellemzi a piacot" - mondta Straub Elek, a Day One Capital elnöke, arra utalva, hogy a cégek beindulásában kívánnak segíteni.

A főként uniós forrásokat a magánszektorbeli befektetők tőkéjével összekapcsoló JEREMIE-program keretében indult alapok elsősorban 150 millió forint feletti összeget fektetnek be, ezért 20-100 millió forint között nehezebb befektetőt találni a vállalkozásoknak. Ugyanakkor megnőtt a kereslet azon cégek iránt, amelyek önerőből és "magvető tőke" segítségével eljutottak arra a szintre, hogy egy intézményi befektető számára is megfelelő pénzügyi mérettel és kialakult vállalati struktúrával rendelkeznek. A Day One Capital a nagyobb kockázatitőke-alapokkal szemben a vállalkozás életének legkorábbi szakaszában száll be a cégekbe, kisebb tőkét és a tipikus pénzügyi befektetőknél jóval több munkát fektet a vállalkozásokba, viszont mindezért nagyobb hasznot vár el, mint a hagyományos kockázatitőke-alapok.

A hamarosan elinduló, az Equilor Befektetési Zrt.-nél jegyezhető kockázatitőke-alap az ötszázalékos éves kezelési díj mellett az évi 17 százalék hozam feletti rész után jogosult sikerdíjra. Az alapító partnerek nyolcvanmillió forintot fektetnek az első, hatéves futamidejű, a PSZÁF által felügyelt alapba, ami a tervek szerint legalább 400 millió forintot kezel majd.