Visszafogottan nőtt az ipari termelés áprilisban

Vágólapra másolva!
Az ipari termelés növekedési üteme áprilisban 7,1 százalékra csökkent a márciusi 9,2,  és a februári 14,6 százalékos bővülés után. Az adatok szerint továbbra is az export húzza az ipari termelést, miközben a hazai eladások nem érték el a tavaly áprilisi szintet.
Vágólapra másolva!

Az ipari termelés növekedési üteme áprilisban tovább lassult: 7,1 százalékkal (munkanaphatástól megtisztítva 9,7 százalékkal) haladta meg az egy évvel korábbit a márciusi 9,2 és a februári 14,6 százalékos növekedés után - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A termelés az év első négy hónapjában 11 százalékkal volt magasabb, mint 2010-ben ugyanebben az időszakban. A KSH közelménye szerint az ipari termelés motorját - a kisebb növekedés ellenére - változatlanul az exportorientált vállalatok teljesítménye adta, miközben a hazai eladások nem érték el a tavaly áprilisi szintet.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint az ipar áprilisi kibocsátása 0,7 százalékkal nőtt az egy hónappal korábbihoz képest. Az egy héttel korábban kiadott előzetes adatok, mind éves, mind havi összevetésben gyengébb, 6,9, illetve 0,5 százalékos növekedést mutattak.

A termelésben az ipar nemzetgazdasági ágai közül áprilisban újra a feldolgozóipar mutatta fel a legnagyobb, 7,3 százalékos bővülést, míg a legnagyobb, 12,1 százalékos visszaesést a bányászat szenvedte el. Az exportértékesítés felét a jármű, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása adta. A belföldi értékesítés a gyógyszeriparban, illetve a gép, gépi berendezésgyártásban nőtt a legnagyobb mértékben.