Nyomoz az NNI a bankbetétek zárolásáról szóló hír miatt

Nagy Anna kormányszóvívő a Regeneráció 
Kormányzati Karrier Expo
sajtótájékoztatóján
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja, hogy történt-e törvénysértés június elején, amikor a kétmillió forintos betétek államosításáról szóló rémhír terjedt az interneten.
Vágólapra másolva!

Feljelentéskiegészítés keretében vizsgálja a Nemzeti Nyomozó Iroda, történt-e törvénysértés, amikor június 2-án a kétmillió forint feletti banki megtakarítások zárolásának kormányzati szándékáról jelent meg hír az interneten - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Magyar Nemzet kérdésére. A lapnak nyilatkozó jogászok szerint az ügy a rémhírterjesztés szempontjából "tényálláshiányos", ugyanis a büntető törvénykönyv szerint ez csak akkor bűncselekmény, ha közveszély helyszínén, nagy nyilvánosság előtt követik el.

Nagy Anna kormányszóvivő június 3-án rendkívüli sajtótájékoztatón cáfolta az SMS-ben is terjedő, a bankszámla-követelések várható befagyasztásáról szóló hírt. Az ügyben feljelentést tettek.

A rémhír szerint az Európai Bizottság szankciót alkalmazna Magyarországgal szemben, ezért Magyarország válaszlépésként államosítaná a 2 millió forintnál nagyobb bankbetéteket. Nagy Anna a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivőjével, Binder Istvánnal közösen tartott sajtótájékoztatóján közölte, a teljesen megalapozatlan rémhír széles körben való elterjedésének megakadályozása érdekében hívták össze a sajtótájékoztatót. Binder István azt mondta, a rémhír miatt nem volt pánikszerű betétkivonás a bankoknál.

A PSZÁF tiltott piacbefolyásolás miatt indított eljárást, a rendőrség pedig rémhírterjesztés miatt nyomoz. Nagy Anna közölte, két személyt azonosítottak már a rémhír terjesztésével kapcsolatban, de ennél többet egyelőre nem akart elárulni.

Magyarországon az uniós irányelvekkel összhangban a hitelintézeti törvény és az Országos Betétbiztosítási Alap garantálja a betétesek pénzének védelmét. A hitelintézeti törvény szerint az OBA a hitelintézetnél elhelyezett betétek befagyása esetén a betétesnek kártalanítást fizet százezer eurós összeghatárig, ez pedig több mint 26,5 millió forint.