Kritikus IMF-jelentés: nagyobb kiadáscsökkentésre lenne szükség

Vágólapra másolva!
Az IMF szerint komolyabb kiadáscsökkentésre van szükség elsősorban a közszférában és a tömegközlekedési vállalatoknál, a Széll Kálmán terv végrehajtásának pedig vannak kockázatai, bár mérete megfelelő és "egy lépés a helyes irányba".  A kormánynál pesszimistább prognózist készítő IMF szerint a pénzpiacokon uralkodó bizonytalanság és Magyarország jelentős törlesztési kötelezettségei miatt a tartalékok bővítésére lenne szükség, ezért aggodalomra ad okot, hogy a kormány a devizatartalékból vásárolta meg a Mol több mint húsz százalékos részesedését.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaság az idén 2,6, jövőre pedig 2,5 százalékkal bővülhet, miközben a munkanélküliségi ráta ebben az évben 11,2, a következő évben pedig 10,9 százalékos lesz - derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán publikált elemzéséből, amely az első azután, hogy lejárt a hitelprogramunk.

Az IMF pesszimistább a kormánynál: az áprilisban publikált konvergenciaprogramban szereplő konzervatív gazdasági pálya szerint a 2011-es 3,1 százalékos bővülést jövőre 3 százalékos növekedés követi, a lendületesebb bővüléssel számoló dinamikus pálya pedig 3,2, illetve 3,6 százalékos növekedést jósol. A konzervatív előrejelzés szerint 2011-ben 10,9, 2012-ben pedig 10,5 százalékos lesz a munkanélküliségi ráta, az optimistább prognózis pedig 10,9, illetve 10,4 százalékos rátával számol.

Magyarország sérülékeny maradt

Az IMF elemzés szerint a szervezettel kötött hitelmegállapodással támogatott magyar gazdasági program sikeresen erősítette meg a gazdaságot és stabilizálta a piaci körülményeket, de a program alatt elért költségvetési eredmények nagy része a program kifutása óta fellazult. A kilábalás a válságból szerény volt, miközben jelentős sérülékenység maradt fenn a gazdaságban - állapította meg az IMF igazgatótanácsa.

A Valutaalap szerint a gazdaság stabilizálását és az államadósság csökkentését célzó Széll Kálmán-terv "egy lépés a helyes irányba". A szervezet igazgatótanácsa úgy látja, hogy a Széll Kálmán-terv mérete megfelelő és kedvező, hogy a terv a hangsúlyt a kiadáscsökkentésre helyezi, de van tér az intézkedések hatékonyságának javítására. Az IMF azt javasolja, hogy a meghatározott szektorokra, mindenekelőtt a bankokra kivetett adókat helyettesítse a kormány nagyratörőbb kiadási konszolidációval olyan területeken, mint a közszolgálat és a tömegközlekedési vállalatok szerkezetátalakítása. A jelentés szerint a társadalmi juttatásoknál szigorúan kell alkalmazni a rászorultság elvét, nehogy aránytalan teher nehezedjék a leginkább rászorultakra. Az igazgatótanácsa aggódik amiatt, hogy az államhoz került nyugdíjvagyon egy részét folyó kiadásokra költi a kormány. Az IMF elemzése szerint a legfontosabb költségvetési intézkedések részletei nincsenek meg, és ez végrehajtási kockázatot jelent. Tekintettel Magyarország adósságára és nagy finanszírozási szükségletére, konszolidációs intézkedések teljes és időszerű végrehajtására van szükség.

Az elemzés szerint az új, alkotmányos adósságkorlát bevezetés jó lépés, de az átmeneti intézkedések bevezetése is hasznos lenne. A jegybank politikáját megfelelőnek minősítő jelentés figyelmeztet a pénzügyi piacok folytatódó bizonytalanságára és Magyarország nagy törlesztési kötelezettségeire a következő években, ez pedig az IMF szerint a tartalékképzés növelését indokolja. A dokumentum megállapítja: aggodalomra ad okot, hogy a kormány a devizatartalékból költött a Mol egy részének megvételére.