Orbán azonnali államadósság-csökkentésről beszélt

Vágólapra másolva!
A kormányfő szerint egy csapásra 81-ről 77 százalék környékére esik jövő héten az államadósság. Az egyszeri csökkenés oka, hogy az államhoz került nyugdíjpénztári vagyonból ekkora részt tesznek ki az állampapírok. A nyugdíjvagyon egy részét viszont adósságnövelésre használja fel a kormány. A miniszterelnök szerint egy ország kétfajta módon veszítheti el a függetlenségét, "vagy karddal veszik el tőle, vagy az adósság által vész el".
Vágólapra másolva!

A magyar kormány a nemzeti össztermék 81 százalékát kitevő államadósságot 77 százalékra csökkenti egy lépésben, erről a jövő héten lesz bejelentés - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután találkozott Mirko Cvetkovic szerb kormányfővel Belgrádban.

A kormányfő bejelentése nem új hír. A nyugdíjpénztári vagyont a pénztárak a múlt héten átadták az államnak. A vagyon csaknem fele, a GDP valamivel több mint 4 százaléka magyar állampapírban van. Amikor az állampapír az államhoz kerül, közgazdasági értelemben megsemmisül - hiszen az állam tulajdonába kerül egy értékpapír, amely az állam fizetési ígérvényét testesíti meg -, ez pedig az államadósság azonnali csökkenését jelenti. Ez a technikai, elszámolási szabály állhat az azonnal 4 százalékpontos csökkenés mögött.

A nyugdíjvagyon fennmaradó, a GDP 4-5 százalékát kitevő része akkor csökkenti majd az államadósságot, ha a magyar és külföldi részvényeket, befektetési jegyeket, ingatlanokat eladja az állam és abból törleszti a fennálló hiteleket. Hogy ez mikor valósul meg, nem tudni, azonban a pénz egy másik részét nem adósságcsökkentésre fordítja a kormány. A volt nyugdíjpénztár-tagokat megillető, a GDP 1 százalékára rúgó reálhozamot is ebből fizetik ki, és a MÁV, BKV adósságának átvállalását is innen finanszírozhatja az állam - ez viszont egyenesen az államadósság növekedését vonja maga után.

Az államadósság a hibás

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy az államadósság miatt van Magyarországon most olyan sok demonstráció és tüntetés. Ahhoz, hogy az államadósságot meg lehessen fékezni, minden olyan tényezőt ki kell iktatni, amely újratermeli az államadósságot - hangsúlyozta, és hozzáfűzte: "ha sikerül, akkor átérünk a túlsó partra, ha nem, akkor nagy baj van". A miniszterelnök kifejtette: "csak közmunkabért tudunk fizetni, segélyeket nem, nem tehetjük lehetővé, hogy életerős emberek a nyugdíjkorhatár előtt elmenjenek nyugdíjba".

A szabadság adósság által vész el - vagy karddal

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy eladósodottnak lenni a szabadság elvesztését is jelenti. Szerinte egy ország kétfajta módon veszítheti el a függetlenségét, "vagy karddal veszik el tőle, vagy az adósság által vész el". Magyarország ma a feje búbjáig úszik az adósságban - jelentette ki, és leszögezte, "háborút hirdettünk az adósság ellen (...) mi nem egy problémának látjuk ezt, szabályos háborút vívunk ellene". Hozzátette, hogy a problémát az ember vagy megoldja, vagy nem, "az ellenség meg olyan, hogy ha az ember nem győzi le, akkor ő győz le bennünket". Kijelentette: a magyar felfogás szerint az államadósság nem probléma, hanem ellenség, Magyarország minden rendelkezésre álló pénzt az államadósság csökkentésére fordít.