Egyértelműen kiállt a paksi bővítés mellett Fellegi

Vágólapra másolva!
A fukusimai események után sem reális arról beszélni, hogy Magyarország lemondjon az atomenergia használatáról - érzékeltette az MVM Csoport keddi sajtótájékoztatóján Fellegi Tamás fejlesztési miniszter. A Mol és az MVM korábban jelzett együttműködéséről a cégek vezetőinek kell dönteni - tette hozzá a miniszter.
Vágólapra másolva!

"Azoknak a pártján állok, akik szerint Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy az atomenergiát kiiktassa az energiarendszeréből. Ez sem a megújuló energiaforrások, sem a földgáz szerepének növelésével nem volna lehetséges. Az atomenergia felhasználásának van jövője Magyarországon" - mondta Fellegi Tamás fejlesztési miniszter a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. keddi sajtótájékoztatóján.

Fotó: Mudra László [origo]

Bács Zalán, az MVM vezérigazgató-helyettese, Fellegi Tamás, fejlesztési miniszter és Baji Csaba, az MVM vezérigazgatója

A miniszter hozzátette, a Paksi Atomerőmű bővítéséről ősszel lesz végső kormánydöntés. Addig a döntéshozatal minden lényeges eleme nyilvánosságra fog kerülni, "Fukusima után ez különösen fontos" - mondta Fellegi Tamás, a márciusi japán földrengés és szökőár által okozott nukleáris balesetre utalva.

Fellegi szerint az atomerőművek uniós stressztesztje során a paksi erőműnek a lehető legmagasabb szintű követelményeknek kell megfelelnie, de megjegyezte, hogy a fukusimai tapasztalatok feldolgozása még hiányzik a pontos kép kialakításához, ezt akár utólag is be kell építeni a teszt értékelésébe.

A tárcavezető kijelentette, a kormány terve, hogy stratégiai váltás legyen az energiagazdálkodás területén. "Betartva az üzleti működés szabályait", az MVM-nek kiemelt szerepet szán a kormány ezen a területen. Kiemelt feladatnak nevezte az MVM profilbővítését, mindenekelőtt gázpiaci jelenlétének erősítését, amihez "elengedhetetlenek voltak az elmúlt hetek törvénymódosításai".

"Fontosnak tartjuk, hogy piaci eszközökön keresztül próbáljuk meg befolyásolni az árakat. Az állam nem mindenható, megvannak saját eszközeinek határai" - mondta Fellegi, kiemelve, hogy "az MVM gázpiaci megjelenése már most komoly hatással van a verseny élénkülésére és így az árakra".

A miniszter azt mondta, a kormány jelentős regionális szereplővé szeretné tenni az MVM-et, és számottevő növekedési lehetőségeket biztosítana számára, "annyira, amennyire ezt az üzleti folyamatokba történő nem durva beavatkozással a politika megteheti". Hozzátette, a kormányváltás óta az MVM az egyik legjobb példa arra, hogy az állam is lehet jó gazda, az állami vállaltok is tudnak jól működni.

Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója az MVM stratégiai céljai között említette, hogy a cég regionálisan is meghatározó vállalatcsoportként növekedési pályára álljon, és támogassa a kormányzati energiapolitikai célkitűzéseket. Fontos cél a paksi erőmű üzemidejének meghosszabbítása, a gázüzletág diverzifikációja, a megújuló energiaforrások fejlesztése és a diszkriminációmentes versenypiaci szabályozás - jelentette ki.

Bács Zalán, a vállalat vezérigazgató-helyettese a regionális növekedés elsődleges célterületeként a Nyugat-Balkánt és Romániát jelölte meg, emellett a gáz-nagykereskedelemben és a földgázszállításban való részvételt emelte ki. Úgy vélte, 2013-ig az MVM csoport 50-60 milliárddal növelheti eredményét a jelenlegi, 90 és 100 milliárd forint közötti szinthez képest.

A Mol és az MVM együttműködéséről
A nemrég közel negyedrészt állami tulajdonba került Mol és az MVM közötti esetleges szoros együttműködést firtató kérdésre Fellegi Tamás azt válaszolta, az állami tulajdon ellenére ebben a kérdésben nem politikai döntést fognak hozni, a két társaság vezetőinek kell eldönteniük, hogy hogyan és milyen mértékben lenne hasznos az együttműködés. (Fellegi korábban, a Mol-pakett megvásárlása alkalmával azt mondta, a lépés "jelentős szinergiákat teremthet" más, az állam tulajdonában lévő vállalatokkal, például az MVM-mel.)