Negatív rekordot döntött az euró

Vágólapra másolva!
Az euró az 1999-es bevezetése óta nem volt olyan gyenge a svájci frankhoz képest, mint hétfőn. A forint is sokat gyengült, 221 forintos svájcifrank-jegyzésre is volt példa.
Vágólapra másolva!

Az euró gyengülése miatt a forint is veszített értékéből hétfőn. 221 forint feletti svájcifrank-jegyzésekre is volt példa az euró által beállított új negatív svájcifrank-árfolyam rekorddal egy időben.

Az euró ugyanis hétfőn az 1999-es bevezetése óta a leggyengébb árfolyamra, 1,2004 svájcifrank-jegyzésre gyengült. Svájci gazdasági vezetők vasárnap azt mondták, hogy attól tartanak, hogy utoléri a frank az eurót. Vagyis rövid időn belül egy frank pontosan egy eurót érhet, ami visszafoghatja a svájci exportot, és a munkanélküliség növekedését okozhatja (erről bővebben itt olvashat).

A svájci frankot hétfőn délután 220,02 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a péntek délutáni 217,45 forint után. Egy euró pedig délután négy órakor 264,83 forintba került a bankközi piacon.

A devizapiaci fejleményeket hétfőn meghatározták az alacsony ünnepi forgalomra jellemző biztonságkeresés mellett a görög adósságtörlesztést támogató új segélycsomag összeállításának bonyodalmai. Az euróövezeti pénzügyi vezetőknek a segélycsomagról folytatott tárgyalásai megrekedtek arról, hogy a görög államkötvényeket tartó magánbefektetőket hogyan vonják be a törlesztési terhek enyhítésébe.