Utolérheti a svájci frank az eurót

Svájci frank, chf, valuta, pénzérme, pénz
Vágólapra másolva!
Svájci gazdasági vezetők attól tartanak, hogy a frank tovább erősödik, és akár utol is érheti az eurót. Vagyis egy frank pontosan egy eurót érhet, ami visszafoghatja a svájci exportot, és a munkanélküliség növekedését okozhatja.
Vágólapra másolva!

"A paritás, vagyis az egyenértékűség kialakulása reális forgatókönyv. Az euróövezet eladósodottsága és a frank erős vonzása miatt az euró várhatóan tovább veszít értékéből" - nyilatkozta Peter Widmer, az exportra termelő svájci vállalatok szövetségének (Swiss Export) elnöke a Der Sonntag című vasárnapi lapnak.

Ha egy euró egy frankot érne, akkor az exportlehetőségek romlása miatt külföldre települne 2-3 ezer cég, ami 100-150 ezer munkahely megszűnésével járhat. Így egy csapásra majdnem megduplázódna a munkanélküliség az alig nyolcmillió lakosú országban - mondta a szakember.

A kiegyenlítődés miatt meg is szűnhetnek cégek, elsősorban a kis- és közepes vállalakozások (kkv-k). Az exportban érdekelt nyolcvanezer kkv akár tíz százaléka is belebukhat az erősödő árfolyamba - tette hozzá Widmer.

A Swiss Export elnökéhez hasonlóan vélekednek más gazdasági vezetők is. Hans Hess, a Swissmen elnevezésű lobbicsoport vezetője szerint például ugyancsak komoly az euró-svájci frank paritás esélye. "Ez ugyan a horror forgatókönyv, de sajnos nem a valóságtól elrugaszkodott képzelgés. Ameddig az Európai Unióban nem oldják meg a tagországok adósságproblémáit, addig csak egy út áll a frank előtt, ez pedig a további erősödés felé vezet. Ha sokáig tart még a folyamat, akkor egyes vállalatok összeomlanak, mások pedig kivonulnak az országból" - mondta a szakember a Der Sonntag beszámolója szerint.

A svájci frank árfolyama június 1-jén történelmi rekordot ért el az euróval - és a dollárral - szemben. Egy euró akkor 1,2085 frankot ért. A legutóbbi kereskedési napon, pénteken az euró/frank devizapár a csúcs közvetlen közelében, 1,21 frank körüli árfolyamnál zárt.