Világgazdaság: Olvadozik a magyar adóalap az Unióban

magánnyugdíjpénztári reálhozamok kifizetésének menetrendje, pénz, papírpénz, pénzköteg, pénzszámolás
Vágólapra másolva!
Öt év alatt ezer milliárd forintot veszített az államkassza az uniós adóharmonizációs kötelezettség miatt. Adószakértők szerint csak az osztalék- és kamatjövedelem, valamint a jogdíjak terén legalább 815 milliárd forintnyi adóbevétel-kiesés keletkezett a magyar büdzsében.
Vágólapra másolva!

Súlyos veszteségeket okoz a magyar államkasszának az uniós adóharmonizációs kötelezettség egyes adónemeknél. A társasági nyereségadóban öt év alatt mintegy 1000 milliárd forintot veszített el az államkassza emiatt - írta a Világgazdaság a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének (Moklasz) adókonferenciáján elhangzottakat ismertetve.

A kiesés oka, hogy sokszor az EU-konform szabályok másképpen határozzák meg a nemzetközi cégeken belül keletkező bevételek és kiadások elszámolásának helyét, a levonható tételek vagy a kedvezmények körét. Az uniós kötelezettségek felülírtak olyan korábbi adóegyezményeket is, amelyeket korábban például az Egyesült Államokkal kötött Magyarország.

A Moklasz adatai szerint csak az osztalék- és kamatjövedelem, valamint a jogdíjak terén legalább 815 milliárd forintnyi adóbevétel-kiesés keletkezett a magyar büdzsében 2006-09 között az uniós átcsoportosítások hatására.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint a kieső bevételek főként a német, az osztrák, a ciprusi, az amerikai büdzsébe kerültek, illetve a Benelux államokban kötöttek ki. A Moklasz vizsgálta a forgalmi adó kérdését is, és úgy látja, hogy csak a bérmunka 2010-ben bevezetett szabályai miatt évente 80 milliárd forinttól esik el a magyar költségvetés.

A Világgazdaság megjegyzi, hogy a kettős adóztatással kapcsolatos egyezményeknek ugyanakkor még mindig kiemelkedő szerepük van az úgynevezett adódiplomácián belül: ezekkel lehet elejét venni annak, hogy Magyarország újabb vállalkozási telephelyeket "veszítsen el", és ezzel további adóalap hagyja el az országot.