Újabb világgazdasági vihart kavarhat az amerikai költségvetési huzavona

Vágólapra másolva!
A jóval több, mint ezermilliárd dolláros költségvetési hiány ellenére eddig megbízott a piac az amerikai gazdaságban, a demokrata kormány és a republikánus többségű kongresszus közötti vita azonban a leminősítés, rosszabb esetben a csőd rémét vetíti előre. Amennyiben a hitelminősítők beváltják fenyegetésüket, az újabb világgazdasági visszaesést idézhetne elő.
Vágólapra másolva!

Az amerikai politikai felek egyezségén múlhat, hogy a 2008-as pénzügyi válság, a japán földrengés vagy az eurózóna válsága után újabb, nagy horderejű csapás éri-e a világgazdaságot. A válságkezelés körül kialakult politikai huzavona könnyen leminősítéshez, eldurvulása esetén pedig akár csődhöz is vezethet.

Az Egyesült Államok a világ legerősebb gazdaságaként eddig az etalont jelentette a befektetők szemében. Jellemző, hogy a többi ország számára elképzelhetetlen mértékű, jóval több, mint 1000 milliárd dollárnyi költségvetési hiányt is megengedett eddig a piac anélkül, hogy megkérdőjelezték volna az amerikai fizetőképességet. Az USA-ról alkotott kép azonban megváltozott.

Leminősítés jöhet

A Fitch Ratings is kilátásba helyezte, hogy lefokozza az amerikai adósságot, ezzel immáron mindhárom mértékadó hitelminősítőnél csak egy lépcsőfok választja el az Egyesült Államokat a leminősítéstől, s így a világgazdaságot az újabb sokktól. A Standard & Poor's még áprilisban, a Moody's a múlt héten figyelmeztetett a leminősítésre.

A nemzetközi gazdasági sajtóban eközben egyre erősebb kifejezések figyelmeztetnek arra, hogy ha nem sikerül megállapodnia az amerikai politikai elitnek a kiadáscsökkentés menetrendjében, akkor bekövetkezik a tragédia.

A Wall Street Journal amerikai üzleti lap "fenyegetésként" írt a hitelminősítők által kilátásba helyezett leminősítésről, az AFP amerikai hírügynökség "az elképzelhetetlen" kifejezéssel írta le ugyanezt. Eközben a St. Louis-i Fed (a szövetségi rendszerben működő amerikai jegybank egyik tagja) elnöke, James Bullard azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy az amerikai költségvetés "globális makrogazdasági sokká" alakulhat, mint mondta: "veszélyes a gondolat, hogy az Egyesült Államokat leminősítés fenyegeti."

Sőt egy német hitelminősítő máris meglépte a lefokozást, a Feri EuroRating & Research AAA-ról AA-ra helyezte az amerikai hitelbesorolást, s ezt a romló fizetőképességgel, a magas államadóssággal, a nem megfelelő pénzügyi intézkedésekkel illetve a romló gazdasági kilátásokkal indokolták - írta a Napi Gazdaság. A nemzetközi piacokon ismeretlen kisebb cég lépése azért még nem rengette meg az amerikai gazdaságot, de néhány éve még elképzelhetetlen lett volna akár egy ilyen bejelentés is.

Politikai patthelyzet

Az amerikai hitelminősítők azért helyezték kilátásba az USA hitelbesorolásának lefokozását, mert az amerikai politikai elit éles vitát folytat a költségvetési politikáról, miközben az 1500 milliárd dollárt közelíti a hiány, ráadásul hetek óta nem tud megállapodni az úgynevezett adósságlimit megemelésében. A Fitch arra az esetre helyezett kilátásba leminősítést, ha nem sikerül rendezni az adósságlimit körüli vitát.

A helyzetet nehezíti, hogy az amerikai pénzügyminisztérium azt kérte a kongresszustól, hogy augusztus 2-ig emelje meg a jelenlegi 14 290 milliárd dolláros limitet, mivel akkortól lépnek életbe a hiányleszorító intézkedések. A demokratákhoz közel álló Center for American Progress nevű amerikai intézet szerint a kormányzat már most elérte az adósságlimitet, de különböző technikákkal augusztusig sikerült megoldaniuk a finanszírozást a limit átlépése nélkül.

Az amerikai költségvetési szabályok szerint a kongresszus joga megszabni az eladósodási keretet a kormányzat számára. A döntés azért születi meg ilyen nehezen, mert Barack Obama elnök és a demokraták költségvetési politikájához a republikánus többségű kongresszus támogatására is szükség lenne, vagyis a kormányzat ellenzékének lényegében vétójoga van a költségvetési politika felett.

Eközben az Egyesült Államok költségvetési hiánya a kongresszus költségvetési ügyekkel foglalkozó hivatala szerint kiigazítás nélkül 1500 milliárd dollárra is hízhat idén - s ennek leszorítására a két politikai oldalnak eltérő elképzelései vannak. A demokraták megőriznék az Obama-adminisztráció nagy kiadási tételeket jelentő reformjait, és inkább adót emelnének, a republikánusok azonban az adókedvezmények megőrzésében és a kiadások csökkentésében érdekeltek.

Megfúrnák a demokrata reformokat

A texasi republikánus szenátor, John Cornyn szerint a Fitch figyelmeztetése nyomás alá helyezi a tárgyaló feleket, hogy álljanak elő egy érdemi elképzeléssel, amely tartalmazza a kiadások csökkentése, és a címzett juttatások reformját. A nyilatkozat jól mutatja, hogy a republikánusok igyekeznek az Obama-kormányzat azon reformlépéseit támadni, mint amilyen az egészségügyi biztosítási reform volt, amely kiterjesztette a kötelező biztosítást az alacsony jövedelműek közt, de egyben nagy finanszírozási igényt is támasztott.

Ehhez azonban a demokraták nem hajlandóak nyúlni, pedig a legnagyobb költségvetési tételt jelenti. Helyette inkább az adókedvezmények megvonásában gondolkodnak, vagyis lényegében adóemelésen, amely a bevételeket növelné - ebbe viszont a republikánusok nem hajlandóak belemenni.

Elméletileg csődhöz is vezethet

A Fitch közleményében egyértelművé tette, befektetői szemmel nem létezik olyan, hogy "technikai csőd", amely csak átmeneti, a politikai viták miatti fizetési gondot jelentene. Ehelyett ha az Egyesült Államok nem lenne képes fizetni augusztusban (például béreket, szociális támogatásokat) amiatt, hogy nem lépheti át az eladósodottsági limitet, az a piac szemében a "kormányzás válságát" jelentené. Ez pedig maga után vonná az amerikai hitelek bóvli kategóriába sorolását, ami után a fizetési gondok elhárításával sem térne vissza automatikusan a legjobb minősítési kategória.

A Fitch azért jegyezte meg, hogy nem ismer "technikai csődöt", mert a politikai vitában a republikánus oldal azzal állt elő, hogy a technikai csőd átmenetileg kezelhető lenne piaci katasztrófa nélkül is. A limit emelése nélkül nem azért kerülne csődbe az USA, mert nem tud a piacokról forrást szerezni a kiadásai fedezésére (ez a veszély fenyegeti Görögországot), hanem azért, mert a jogszabályok nem engedik.

Az Egyesült Államok leminősítése - még a csőd elkerülése esetén is - súlyos világgazdasági következményekkel járna. Az USA fizetőképessége egyfajta mércéje a nemzetközi hitelpiacnak, ezért a leminősítés a befektetői bizalom elillanását vonná maga után. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy ugyanazért az üzletért a tőkepiac nagyobb hozamot várna el a kockázatok emelkedése miatt (kockázati felár), vagyis a hitelek megdrágulnának.

Rövid távon a dollár árfolyamán keresztül éreztetné hatását a leminősítés. A befektetői bizalom megingása esetén eddig a dollár jelentett egyfajta menedéket, éppen az amerikai hitelminősítés megbízhatósága miatt. Ennek megingása esetén a befektetők részben a többi menekülődevizába fektetnének (mint amilyen a svájci frank is), részben pedig az árupiachoz (arany, kőolaj, nyersanyagok) fordulhatnának. Ez pedig a termelő gazdaság számára drágább beszerzéseket és az emelkedő benzinár miatt nagyobb szállítási költségeket jelentene.