Olajat öntött a tűzre az agrártárca a kamarai vitában

Vágólapra másolva!
Kitart a Vidékfejlesztési Minisztérium azon nagy vitát kiváltott elképzelése mellett, hogy az élelmiszergazdaságban érintett kereskedelmi láncok a születendő új agrárkamarához tartozzanak a kötelező kamarai tagság bevezetésekor - ez derült ki a tárca péntek délutáni közleményéből. Csökkentett értékkel, de megtartanák a bevételarányos tagdíjat is, amely korábban a vállalkozások körében nagy visszatetszést keltett. Az egyik vállalkozói érdekszervezet reakciójában elfogadhatatlannak nevezte a javaslatot.
Vágólapra másolva!

Tovább éleződik a konfliktus az üzleti és az agrárlobbi között, miután a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleményben ismertetett egy olyan, konszenzusosnak nevezett javaslatot, amely több kulcsfontosságú ponton sérti a vállalkozói érdekszervezetek által képviselt alapelveket.

A kötelező kamarai tagságról szóló szabályozás már májusban a parlament elé kellett volna kerüljön, de a vállalkozók és az agrárium eltérő érdekei miatt erre nem került sor, és várhatóan a tavaszi ülésszakban már nem is fog (az előzményekről itt olvashat). Pedig az új kamarai rendszert jövőre szeretné elindítani a kormányzat, amely a kötelező jelleg miatt minden magyar vállalkozás számára nagy jelentőséggel bír.

A VM péntek délután kiadott közleményében egy olyan agrárkamarai szabályozásra tett javaslatot, amely az eddig képviselt álláspontnak megfelelően minden, az agráriumban érdekelt vállalkozást kötelezően az agrárkamarához sorolna, így az eddig a kereskedelmi- és iparkamarához tartozó élelmiszerkereskedő-láncokat is. Mint a közlemény fogalmaz, "ez nem akadályozza meg a kettős tagságot", vagyis hogy egy vállalkozás az agrárkamara mellett az ipari-kereskedelmi kamara tagja is legyen. Igaz, a VM elismerte, hogy a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara kétségét fejezte ki a kettős tagságról.

A tárca javaslata szerint a kötelező tagságért fizetendő tagdíj az eddigi javaslathoz képest kedvezőbb lenne, ugyanis a bruttó bevételre kivetett, sávosan meghatározott díj helyett, a nettó árbevétel eladott áruk beszerzési értékével csökkentett összegének egy ezreléke lenne a díj.

"Ez így elfogadhatatlan" - reagált a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményére Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Az érdekképviseleti vezető szerint a minisztériumi közleményben kulcsmondat, hogy a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara a "kettős tagság bevezetésével kapcsolatban továbbra is fenntartja kétségeit", mert nem lehet jó az a javaslat, amiben jogalkotás előtt még kétségei vannak az egyik főszereplőnek.

A korábban kirobbant éles vitát az váltotta ki, hogy az agrártárca konzultációra kiadott javaslatában a vállalkozások jelentős részét az agrárkamarához sorolta volna, ráadásul olyan tagdíjfizetési kötelezettséggel, amely egyes élelmiszerláncok számára több tízmillió forintos kiadást jelentett volna. A tárca új javaslata ugyan engedett az összegből, de "ez még bőven nem az a 3-5 ezer forint", amelyben a kereskedelmi- és iparkamarai tárgyalásnál megegyeztek a felek - mondta a VOSZ főtitkára.

Dávid Ferenc szerint ez a javaslat nem "a szolgáltató, vonzó, olcsó" kamaráról szól, ezért tovább fog tartani a kamarai vita. Hozzátette, hogy a minisztériumi javaslat csak még inkább megerősíti a VOSZ álláspontját, amely szerint egységes kamarára van szükség. Ugyanakkor csatlakozott Parragh László, a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara elnökének korábbi kijelentéséhez, hogy politikai döntésre van szükség a kamarai vitában, hogy 2012 januárjában valóban elindulhasson az új rendszer, és ezt a vállalkozások időben megismerjék. "Nem lehet tovább lebegtetni" - mondta Dávid Ferenc.

A VM szerint ezzel szemben "az érintett tagsági kör túlnyomó többségének egyetértésével" született meg az agrárkamarákról szóló törvénytervezet, amely a kereskedelmi- és iparkamarákról szóló törvénytervezettel együtt hamarosan a kormány, majd a parlament elé kerül.

Dávid Ferenc kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a javaslat valóban konszenzusos lenne, mivel állítása szerint a VOSZ-szal, mint vállalkozói érdekszervezettel nem történt egyeztetés, amit alátámaszt, hogy Dávid Ferenc az [origo] megkeresésére értesült először a tárca javaslatáról.