Elfogadta a görög kormány a megszorításokról szóló csomagot

Vágólapra másolva!
A tavaly májusban felajánlott nemzetközi mentőcsomag második részletének fejében a görög kormány közel harminc millárd eurós, öt évre szóló megszorító csomagot fogadott el.
Vágólapra másolva!

A görög kormány öt évre szóló 28,4 milliárd eurós megszorító csomagot és egy ötven milliárd eurós privatizációs tervet fogadott el csütörtökön. Ez feltétele annak, hogy Görögország megkapja a tavaly májusban felajánlott 110 milliárd eurós mentőcsomag újabb részletét. A kormány megszorító intézkedésekkel kívánja elérni, hogy 2015-re a GDP egy százalékára csökkenjen az államháztartási hiány a tavalyi 10,5-ről. A csomag részleteit nem hozták nyilvánosságra, a kormánytervről június 28-án szavaz a görög parlament.

Vasárnap az elmúlt hónapok legnagyobb tömeggyűlésén tiltakoztak Athénban a kormány takarékossági intézkedései ellen. Sajtójelentések szerint mintegy százezren vonultak a parlament épülete elé, ahová még az este folyamán is nagy tömegek érkeztek. A demonstrációt az interneten keresztül a "Felháborodott polgárok" elnevezésű mozgalom szervezte.