Év végéig engedi az EU az állami kezességet a lakáshitelezésben

Vágólapra másolva!
Harmadszor is meghosszabbította az Európai Bizottság a magyar lakáshitel-támogatási programot, ezúttal az év végéig - derült ki a bizottság csütörtökön Brüsszelben kiadott közleményéből. A program értelmében a megszorult lakáshitelesek megsegítésére az állam áthidaló kölcsönökre vállalhat kezességet.
Vágólapra másolva!

Engedélyezte az Európai Bizottság a magyar lakáshitel-támogatási program meghosszabbítását, amelynek célja a gazdasági visszaesés által sújtott lakástulajdonosok segítése. A program értelmében az állam úgynevezett áthidaló kölcsönökre vállal kezességet, amelyekből a tulajdonosok - legfeljebb két éven keresztül - az eredeti lakáscélú kölcsön havi részleteinek egy részét törleszthetik.

A bizottság csütörtökön Brüsszelben kiadott közleménye szerint a program jól meghatározott célokat szolgál, kellően precízen tervezett a hitelesek eléréséhez, korlátozza a verseny torzulását, és ezért meghosszabbítható az év végéig. Ez már a harmadik féléves hosszabbítása a programnak, amelyet a bizottság eredetileg a nemzetközi gazdasági válság idejére kidolgozott, időszakos állami támogatási szabályok alapján hagyott jóvá. Az előző hosszabbítás június végén járt volna le.

A törvény értelmében nemcsak a munkanélküliek, hanem a munkahellyel rendelkező, de megrendült anyagi helyzetű adósok is kaphatnak átmeneti könnyítést a törlesztésre, az önkormányzatok pedig elővásárlási jogot kapnak a hitelüket fizetni nem tudó tulajdonosok lakásaira, feltéve, hogy utána nekik adják bérbe azt.

Áthidaló kölcsönt akkor lehet kérni a banktól, ha a lakáscélú kölcsön törlesztőrészletének és a háztartás nettó jövedelmének hányadosa legalább 25 százalékkal nagyobb, mint az eredetileg felvett kölcsön első havi törlesztésekor.