Maradt az eurókamat, nőtt az esélye a júliusi kamatemelésnek

Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően 1,25 százalékon hagyta az irányadó kamatszintet az Európai Központi Bank döntéshozó testülete.
Vágólapra másolva!

Jean-Claude Trichet, az eurózóna jegybankjának, az Európai Központi Banknak az elnöke a csütörtöki kamatdöntés utáni sajtótájékoztatóján azt mondta, az EKB erős éberséggel (strong vigilance) figyeli az inflációt, ez pedig arra utal, hogy nőtt a júliusi kamatemelés esélye.

A jegybankelnök ugyanis a 2005 és 2007 közötti kamatemelési ciklusban többször, valamint az áprilisi kamatemelést megelőzően is használta ezt a kifejezést. Az áprilisi kamatemelés után Trichet óvatosabban fogalmazott, azt mondta, hogy "2 százalék körüli, ám azt meg nem haladó" inflációs célt követ az EKB.

Csajbók Róbert, az ING devizakereskedője közölte: Trichet szavai nem jelentettek meglepetést, a jegybankelnök kijelentése alapján erősödtek azok a várakozások, amelyek valószínűsítik a kamatemelést. Bár Trichet beszéde után az euró gyengült, a szakember hosszabb távon - részben a kamatemelés esélyének növekedése miatt - az euró erősödésére számít a dollárral szemben.