Moody's: Van bizonyos valószínűsége a magyar leminősítésnek

Vágólapra másolva!
Magyarország leminősítésének esélyéről beszélt a Moody's hitelminősítő régiós vezetője. Ha ez bekövetkezne, az ország a befektetésre nem ajánlott kategóriába kerülne.
Vágólapra másolva!

Van "bizonyos valószínűsége" annak, hogy Magyarországot leminősíti a Moody's hitelminősítő - mondta Petr Vins, a cég közép-európárt felelős igazgatója a Bloomberg hírügynökségnek Bukarestben adott interjújában. "A makrogazdasági viszonyok értékelése alapján döntjük majd el, hogy lerontjuk az osztályzatot, vagy szinten tartjuk. A hosszú távú kilátásokat vesszük figyelembe" - mondta Petr Vins.

A Moody'snál december óta egy fokozattal a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett bóvli kategória felett áll Magyarország besorolása, az osztályzat kilátása pedig negatív, vagyis leminősítés lehetőségére utaló. A befektetők számára fontos jelzés, hogy egy-egy országot hogyan értékelnek a hitelminősítők, a bóvli kategóriába kerülés feltehetően megdrágítaná a költségvetési hiány finanszírozását.

Egy másik hitelminősítő, a Fitch a fentiekkel ellentétes jelzést adott hétfőn a magyar gazdaság állapotáról, amikor az általa - ugyancsak eggyel a bóvli kategória fölött - nyilvántartott magyar besorolás kilátását negatívról stabilra javította.

A Romania Business Insider portál tudósítása szerint Vins kijelentette a román fővárosban, hogy a Moody'snál Magyarországgal egy kategóriában lévő Románia esetében a cég nem tervez változtatást a következő egy-másfél évben. Hozzátette, a régió országai kedvező pozícióban vannak ahhoz, hogy kihasználják a világgazdaság talpra állását, bár a növekedés nem lesz olyan erőteljes, mint a válság előtti években.