Negyvenmilliárdos veszteséggel zárta a tavalyi évet a Magyar Nemzeti Bank

Vágólapra másolva!
A 2009-es 65 milliárd forint nyereség után tavaly 41,6 milliárd forint veszteség keletkezett a Magyar Nemzeti Banknál (MNB). Simor András jegybankelnök szerint összességében eredményesen működött az MNB.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Banknak 2010-ben 41,6 milliárd forint vesztesége képződött, szemben a 2009-es, 65 milliárd forintot meghaladó nyereséggel. Az Országgyűlés honlapján olvasható jelentés szerint az eredmény elsősorban a devizaárfolyam-változásból származó korábbi kiemelkedően magas nyereség több mint 86 milliárdos visszaesése, másrészt a pénzügyi műveletek eredményének 31 milliárdos csökkenése miatt romlott.

A dokumentum szerint a nettó kamat- és kamatjellegű eredmény a forint- és devizahozamok közötti különbség csökkenésének köszönhetően mintegy 10 milliárddal javult, és az egyéb eredménytényezőkből származó nettó ráfordítások is csökkentek, 400 millió forinttal.

A jelentés kitér arra is, hogy egy több éve tartó program eredményeként 2010-ben a jegybank a működési költségek terén több mint 900 millió forintos megtakarítást, az előző évi kiadásokhoz képest 6,9 százalékos csökkenést ért el. "Összességében az MNB 2010. évi működési költségei 13 milliárd forint alatt maradtak, ilyen alacsony működési kiadásokra az MNB történetében utoljára 2003-ban volt példa" - áll a jelentésben.

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságának elnöke áprilisban azt mondta, hogy számos szabálytalanság, visszaélések gyanúja, valamint összeférhetetlenség merült fel a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodásával és egyes szerződéseivel kapcsolatban. A jegybank felügyelőbizottsága szerint például ésszerűtlen és indokolatlan az MNB vezetőinek túlzottan magas jövedelme. Erről, valamint az MNB reagálásáról bővebben itt olvashat.