Enyhén gyorsult az ipari termelés áprilisban

Vágólapra másolva!
Az idén áprilisig közel 11 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon éves összehasonlításban. Márciushoz képest a növekedés félszázalékos a KSH adatai szerint.
Vágólapra másolva!

Az ipari termelés 6,9 százalékkal nőtt áprilisban az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatással korrigált index 9,5 százalék - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal az előzetes adatokat.

A termelés az év első négy hónapjában 10,9 százalékkal volt magasabb, mint 2010 azonos időszakában. Áprilisban az előző hónaphoz képest a termelés 0,5 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított adatok szerint.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az áprilisi adatok nagyjából megegyeznek a piac korábbi várakozásával. Májusra azonban Suppan meredekebb lassulást vár, egyrészt az egy évvel korábbi magas bázisadat, másrészt a hazai és nemzetközi konjunktúramutatók jelentős lassulása miatt.

Egyes hazai gyártókat májusban ráadásul érzékenyen érintettek a japán beszállítás nehézségei is, ami lassította a termelést. A következő hónapokban ezért 4-6 százalék körüli növekedésre számít az elemző, aki szerint azonban az őszi hónapokban újra gyorsulhat a termelés.