150 millió eurós segítséget kaphatnak a gazdák a hasmenésjárvány miatt

Vágólapra másolva!
A május végi, június eleji időszak veszteségeinek fedezésére 150 millió eurós gyorssegélyt kaphatnak az európai gazdák a németországi hasmenésjárvány miatt az Európai Bizottság indítványa szerint. A járvány kezdetekor először az uborkát nevezték meg felelősként, majd a fogyasztói bizalom elvesztése kiterjedt az egész mezőgazdaságra.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság kedden 150 millió eurós mentőcsomagot indítványozott azoknak a gazdáknak a megsegítésére, akiknek a zöldségkészletei eladhatatlannak bizonyultak, mert a német hasmenésjárvány miatt megingott a fogyasztói bizalom - írja a BBC, brit közszolgálati médium.

A zöldségek piacán komoly visszaesés következett be, miután május végén a hasmenésjárvány okozójaként tévesen az uborkát, majd a csírát nevezték meg - egyelőre még mindig nem tudni, hogy honnan indult a járvány. Az Európai Unió egészségügyért felelős biztosa megfeddte Németországot, amiért az pontatlan és nem ellenőrzött információkkal állt elő a járvánnyal kapcsolatban. John Dalli szerint fontos, hogy az egészségügyi hatóságok csak tudományosan megalapozott információkat adjanak a jövőben a fertőzés eredetéről.

Az európai gazdasági bizottsági vezetője kedden a mentőcsomagról elmondta, hogy a 150 millió eurós összeg a május végi és június eleji veszteségek kompenzálására elég, de az összeg még az országok veszteségeitől függően változhat. Dacian Colios szerint a legfontosabb feladat most a fertőzés eredetének megtalálása, mert csak így lehet visszanyerni a fogyasztók bizalmát.

A németországi hasmenésjárványnak eddig 22 halálos áldozata van, több mint 2400-an betegedtek meg az Escherichia coli baktériumtól. A baktérium 12 országban betegített meg embereket, de Németországon kívül csak egy halálos áldozata van. Magyarországon senki sem fertőződött meg.

Az Európai Unió egészségügyért felelős biztosa szerint a kólibaktérium földrajzilag csak Észak-Németországban fertőz, ezért nem kell Európa-szerte ellenőrzéseket tartani. Kedden Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azt kérte a hazai vendéglátósoktól és konyhaüzemeltetőktől, hogy vásárolják fel a magyar termelők felhalmozódott készleteit.

Oroszország garanciákat kér

Oroszország visszavonja a hasmenésjárvány miatt elrendelt zöldségimport-tilalmat, amint az EU-tól megfelelő biztonsági garanciákat kap - jelentette ki Alekszandr Grusko külügyminiszter-helyettes kedden Moszkvában.
Úgy vélte, a kérdés körül sok érzelem hullámzik, de a szakemberek értik, hogy miről van szó, s amint a Nyugat-Európán végigsöprő járvány oka világos lesz, máris lehet lépni a tilalom feloldása érdekében.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e mód a "zöldségügy" szabályozására a Nyizsnyij Novgorodban június 9-én, csütörtökön kezdődő Oroszország-EU csúcsig, Grusko azt mondta: "Ez az EU-tól függ."

Vlagyimir Csizsov, Oroszország állandó megbízottja az Európai Uniónál, aki hétfőn még úgy gondolta, a csúcson bizonyosan ennél érdekesebb kérdésekről lesz szó, kedden már úgy vélekedett, hogy a zöldségekre elrendelt behozatali tilalom a csúcson is napirendre kerül.

Csizsov elmondta: Brüsszelnek az ilyen esetekre meglehetősen jól működő előrejelző rendszere van, amely azonban ezúttal csütörtököt mondott, és csak akkor jutottak el az információk Moszkvából Brüsszelbe, amikor az orosz fél már megtette a szükséges lépéseket, de még ebben a tájékoztatásban sem szerepeltek a megfelelő válaszok a Moszkvát aggasztó kérdésekre.

Hangsúlyozta azonban: az orosz fél nem fogja "végtelen ideig" fenntartani a behozatali tilalmat. "Amennyiben az EU garantálja a szállított termékek biztonságos voltát, Oroszország dönthet a tilalom feloldásáról vagy a tilalom által érintett terület korlátozásáról" - mondta.