Napi Gazdaság: Többmilliárdos kárt okozott tagjainak négy nyugdíjpénztár

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnöke, PSZÁF
Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete négy magánnyugdíjpénztárnál is azt állapította meg, hogy befektetéseiknél nem a tagok érdekeit képviselték.
Vágólapra másolva!

Négy magánnyugdíjpénztárnál merült fel, hogy megkárosította tagjait, mert ahelyett, hogy maguk vették volna meg a tagok pénzéből az értékpapírokat, a saját cégcsoportjukban lévő egyik alapkezelőt bízták meg a vásárlással. Ezért a szolgáltatásért fizettek is az érdekeltségükbe tartozó cégknek, ezért a tagok a szükségesnél drágábban jutottak a részvényekhez - írja a hétfői Magyar Nemzet Binder Istvánra, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szóvivőjére hivatkozva.

A Napi Gazdaság információi szerint ezek a pénztárak az ING, az Aegon, az AXA és az OTP magánkasszája, amelyeknél a tagokat milliárdos nagyságrendű kár érte. A gazdasági napilap szerint a PSZÁF azt kifogásolta, hogy a pénztárak olyan - indokolatlan - közvetett befektetéseket hajtottak végre, amelyek jelentős többletköltségeket okoztak, így negatívan befolyásolták a nettó hozamot.

A pénztáraknak a felügyelet ezért előírta, hogy mutassák ki az indokolatlan közvetett befektetések okozta többletköltséget, és azt utalják vissza a pénztártagoknak, az erre vonatkozó követelést közben érvényesítve a vagyonkezelővel szemben.

Az Aegonnál a Napi Gazdaságnak elmondták: a cég tudomásul vette a felügyelet megállapítását, és a kérdéses összeget jóváírta a tagok számláján. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a kifogásolt költséglevonás az összvagyon töredékét érintette, és szerintük a probléma abból eredt, hogy a jogszabályok folyamatosan változnak.

Az AXA-nál is úgy látják, hogy a jogszabályok eltérő értelmezése miatt alakulhatott ki nézetkülönbség. A PSZÁF februári határozatának megállapításait az OTP magánnyugdíjpénztára megalapozatlannak tartotta, ezért bírósági felülvizsgálatot is kért, az ügyben jogerős döntés még nem született.

Az ING - ahol a felügyelet az önkéntes pénztárnál is "túlszámlázást" állapított meg - a Napi Gazdasággal írásban közölte: ebben a tárgykörben jelenleg nem nyilatkozik.