Szlovénia kénytelen megszorításokat bevezetni

Vágólapra másolva!
A szlovén kormány hétfőn bejelentette, egy sor megszorító intézkedést terveznek, mert a választópolgárok vasárnap népszavazáson utasították el a nyugdíjkorhatár emelését. A központi bank elnöke szerint Szlovénia Görögország, Írország vagy Portugália sorsára juthat, ha nem hajtanak végre nyugdíjreformot.
Vágólapra másolva!

"Az államháztartás rövid távú finanszírozása miatt megszorító intézkedéseket tervez a kormány" - közölte hétfőn Borut Pahor szlovén miniszterelnök válaszul arra, hogy vasárnap népszavazáson mondtak nemet országában a nyugdíjkorhatár megemelésére.

A szlovén parlament tavaly fogadta el a vasárnap elutasított nyugdíjreformot, ami fokozatosan 65 évre emelte volna a nyugdíjkorhatárt. Jelenleg a nők 57, a férfiak 58 évesen mehetnek nyugdíjba a kétmilliós országban.

A reformot elsősorban azért szerette volna keresztülvinni a szlovén kormány, mert számítások szerint az államháztartási hiány 5,6 százalék lesz idén. De az államadósság is meredeken emelkedett, idén a GDP 43 százalékát fogja kitenni a 2008-as közel 22 százalékhoz képest.

A szlovén központi bank elnöke korábban közölte, Görögország, Írország, vagy Portugália sorsára juthatnak, ha nem megy keresztül a nyugdíjreform. A kormányfő várhatóan pénteken ismerteti a szakszervezeti vezetőkkel a tervezett megszorító intézkedéseket.