Magyarország lehet a nemzetközi filmipar fellendülésének egyik nyertese

Vágólapra másolva!
Tavaly már jó kihasználtsággal működtek a hazai filmstúdiók, a szakemberek pedig idén minden eddiginél nagyobb rohamra számítanak. A megrendelések túlnyomó részét a külföldi produkcióknak végzett bérmunka adja, így a nagy műhelykomplexumokat nem nagyon érinti, hogy a magyar filmek gyártása kvázi szünetel a filmfinanszírozás befagyasztása miatt. Az egyik fő vonzóerőt továbbra is a 2004-ben bevezetett adóvisszatérítés jelenti a külföldről érkező gyártóknak.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi filmipar fellendülésének egyik nyertese Magyarország lehet - vélik a hazai filmstúdiók vezetői. A korábbi évek pangása után tavaly már jó kihasználtsággal működtek a hazai filmstúdiók, az idén pedig minden korábbinál nagyobb rohamra számítanak. A megrendelések túlnyomó részét a külföldi produkcióknak végzett bérmunka adja, a nagy műhelykomplexumokat így nem nagyon érinti, hogy a magyar filmek gyártása kvázi szünetel a filmfinanszírozás befagyasztása miatt - írja a Világgazdaság.

"Tavaly 76-80 százalékos kihasználtsággal működött a rákospalotai stúdiókomplexumunk, ez megfelel az előzetes várakozásainknak, és igen jó eredménynek számít annak tükrében, hogy májusban nyitottunk " - mondta a lapnak Artist Robinson, a 17 milliárd forintos beruházás keretében tavaly átadott Raleigh Studios Budapest vezetője. A másik óriáslétesítmény, a korábbi néhány évben viszonylag gyenge kihasználtsággal működő Korda Filmstúdió forgalma is fellendült tavaly, több mint 150 napot forgattak itt. "Kimondottan jó év volt számunkra a 2010-es, a kihasználtságunk 50 százalék feletti volt, árbevételünk meghaladta a félmilliárd forintot" - mondta Csapó Tamás vezérigazgató.

A szakemberek bizakodók a távolabbi jövővel kapcsolatban is. Csapó Tamás szerint újra komoly fellendülés előtt áll a nemzetközi filmipar. Az elmúlt időszakban sok játékfilm, televíziós és minisorozat gyártása indult el, véleménye szerint ebből Magyarország filmipara is profitálhat. A Raleigh Studios Budapest vezetője is úgy véli, hazánk az egyik nyertese lehet a világ filmipari boomjának. Az egyik fő vonzerő továbbra is a 2004-ben bevezetett adó-visszatérítés, de egyre többet nyom a latban, hogy az elmúlt négy-öt évben világszínvonalú infrastruktúra épült ki, ami az itteni filmes dolgozók magas szintű szaktudásával párosul - írja a Világgazdaság.