Egyelőre nem épít gázcseppfolyósító üzemet a Fekete-tengeren a Gazprom

Vágólapra másolva!
Márciusban még lehetséges alternatív megoldásként emlegette az orosz Gazprom a Fekete-tengeren megépítendő gázcsepfolyósító üzemet, az óriásvállalat vezetője azonban hétfőn azt mondta, egyelőre nem tervezik a beruházás megkezdését.
Vágólapra másolva!

A Gazprom a - Magyarországon is áthaladó - Déli Áramlat-gázvezeték építésére összpontosít, és egyelőre nem tervezi gázcseppfolyósító üzem építését a Fekete-tengeren - mondta Alekszej Miller, az orosz monopólium vezérigazgatója hétfőn, amikor a konszern Európába irányuló gázszállításaival összefüggő prioritásokról beszélt. Törökországnak még tavaly októberben meg kellett volna adnia az engedélyt a vezeték lefektetésre, mivel ez nem történt meg, márciusban az oroszok felvetették, hogy lehet alternatív megoldásokat találni az európai gázszállítások útvonalára, például gázcseppfolyósító üzemet építenének a Fekete-tenger partján. Miller most azt mondta: számos különféle lehetőség kínálkozik az orosz gáz Európába szállítására, de eddig még csak a Déli Áramlat építésének munkái kezdődtek meg.

A vezeték építésének költségeire vonatkozó becslést a nyáron szándékoznak közzétenni, de a legutóbbi közlések szerint szárazföldi kilométerenként mintegy 2,4 millió euróba fog kerülni, s költségei így már mérhetők a Nabucco vezetékéhez. Miller Szocsiban arról is beszélt, hogy Oroszország nem szándékozik változtatni az Ukrajna számára kialakított gázárképzés képletén.