A leendő portugál kormányfő a megszorítások betartását ígéri

Vágólapra másolva!
Évtizedes problémákkal kell majd szembenéznie a vasárnapi választások eredményeképpen felálló új portugál kormánynak. A leendő miniszterelnök, Pedro Passos Coelho azt ígérte, betartja a nemzetközi pénzügyi segély feltételeit.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által Portugáliának nyújtott hitelprogram feltételeinek betartását ígérte Pedro Passos Coelho, a portugál jobbközép Szociáldemokrata Párt vezetője, miután pártja megnyerte a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokat, és így várhatóan ő lesz az ország következő miniszterelnöke.

A szavazatok közel 80 százalékának összesítése alapján a szociáldemokraták a szavazatok 37-42,5 százalékára, míg Sócrates kormányfő Szocialista Pártja a voksok 24,4-30 százalékára számíthat. Mivel a jobboldali konzervatív Néppárt a szavazatok 10,9 százalékát mondhatja magáénak, a jobboldal együttesen abszolút többségbe kerülhet a parlamentben. A koalíciós kényszer az elemzők szerint azonban megnehezíti a győztes szociáldemokraták dolgát.

Portugáliában azért kellett előre hozott választásokat kiírni, mert az előző kormány lemondott, miután a parlament elutasította a megszorító terveit. A kemény megszorítás a feltétele a 78 milliárd eurós nemzetközi pénzügyi segélynek, melyet Portugália az EU-tól és az IMF-től kapott. Pedro Passos Coelho vasárnap este, a választási győzelmet bejelentő beszédében ki is jelentette, hogy Portugália nem akar teherré válni azon országok számára, amelyek most hitelt nyújtanak kötelezettségei teljesítéséhez - írja a BBC.

Elemzők szerint az új kormánynak egyszerre kellene folytatnia az EU-IMF hitelért cserébe vállalt megszorító politikát, illetve olyan intézkedéseket hoznia, amelyek hosszabb távon biztosíthatják a GDP 1,5-2 százalékos reálnövekedését. A választási eredmény a kötvénypiacokon rövid távon pozitív hatással járhat - mondta a Bloombergnek Filipe Silva alapkezelő, ugyanakkor nem gondolja, hogy ez megváltoztathatja a portugál államkötvények piacán uralkodó trendet.

A Wall Street Journal kiemeli, hogy a 11 millió lakosú Portugália Nyugat-Európa legszegényebb országa, amelyik lemaradt az eurózóna többi tagjától az elmúlt évtizedben. Ezért több elemző a versenyképtelen, merev munkaerőpiacot hibáztatja. Portugáliában mintegy 12 százalékos a munkanélküliségi ráta, a gazdaság pedig várhatóan 2 százakkal csökken idén, illetve jövőre.

A Reuters arról ír, hogy eddig csak kevés sztrájk és tüntetés volt Portugáliában a megszorító intézkedések ellen - ellentétben Görögországgal vagy Spanyolországgal -, de ez változhat azzal párhuzamosan, ahogy a recesszió mélyül.

Nem elhanyagolható körülmény, hogy a portugál választók 42 százaléka nem vett részt a szavazáson. Parlamenti választások esetében még soha ennyien nem maradtak távol az urnáktól azóta, hogy a diktatúrát megdöntve 1974-ben demokratikus kormányzati rendszer jött létre Portugáliában. Korábbi jelentések szerint a szavazók tisztában voltak vele, mostani döntésük csupán arról szól, hogy melyik párt hajtsa végre a nemzetközi segély feltételéül szabott megszorításokat.