A Fitch optimistábban figyeli a magyar gazdaságot

Vágólapra másolva!
Stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását a Fitch Ratings hitelminősítő. A döntés hatására erősödött a forint.
Vágólapra másolva!

A Fitch Ratings levette a napirendről a közepes befektetői magyar adósosztályzatok leminősítését - ezt jelenti a nemzetközi hitelminősítő hétfői döntése. Ebben ugyanis az eddigi negatívról stabilra javította Magyarország hitelminősítését. A Fitch Ratings a magyar kormány által bejelentett költségvetési intézkedések bizalomerősítő hatásával indokolta a lépést. A magyar kormány által idén bejelentett konszolidációs intézkedések ellensúlyozzák a tavalyi kedvezőtlen folyamatokat - mondta hétfőn Londonban a Fitch Ratings illetékes igazgatója.

A nemzetközi hitelminősítő december végén minősítette vissza a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó szélére, "BBB mínusz" szintre Magyarország hosszú futamidejű devizaadósságának kockázati besorolását. A Fitch akkor a lépéssel ugyanarra a szintre vitte le a magyar besorolást, mint amin a másik két hitelminősítő, azaz a Moody's és a Standard and Poor's tartotta nyilván a magyar papírokat - ez a befektetésre ajánlott kategória alsó szintjét jelenti.

A hitelminősítő döntésének hatására a forint is erősödésnek indult. Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője azt mondta, minimális aktivitás jellemezte a hétfői kereskedést, a Fitch lépése viszonylag későn jött, ezért elképzelhető, hogy a hitelminősítő Magyarország szempontjából kedvező döntése kedden is erősíteni fogja a forintot.