A nagycsaládosoknak kedvezően változott a gázár-támogatási rendelet

Vágólapra másolva!
A jövőben a gázártámogatás szempontjából is nagycsaládosnak minősül minden olyan háztartás, amelyben a jogosult legalább három gyermeket figyelembe véve részesül családi pótlékban. Az államkincstár a folyamatban lévő fellebbezéseknél már ennek alapján jár el - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala vasárnap az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Fellegi Tamás fejlesztési miniszter Szabó Máté ombudsman javaslatára módosította a nagycsaládosok gázártámogatásáról szóló miniszteri rendeletet. Így már csak egyféleképpen, a három vagy több gyermeket nevelő családoknak kedvező módon lehet értelmezni a rendelet feltételeit - olvasható a közleményben.

A jövőben a gázártámogatás szempontjából is nagycsaládosnak minősül minden olyan háztartás, amelyben a jogosult legalább három gyermeket figyelembe véve részesül családi pótlékban. Az államkincstár képviselője jelezte, hogy a folyamatban lévő fellebbezési eljárások során már a módosításnak megfelelő jogértelmezés alapján járnak el, és az első fokon elutasított kérelmeket is ennek megfelelően fogják felülvizsgálni.

Szabó Máté azért fordult a nemzeti fejlesztési miniszterhez, mert többen panaszolták a biztosnak, hogy a három vagy több gyermeket nevelő nagycsaládosok közül többen nem kapták meg a gázártámogatást. A közlemény szerint a panaszosok kérelmét a Magyar Államkincstár azzal a magyarázattal utasította el, hogy a támogatásra csak azok jogosultak, akik három gyermek után kapják a családi pótlékot.

A családtámogatási törvény szerint az tekinthető nagycsaládosnak, aki a háztartásában legalább három gyermeket nevel, ezért gyermekenként magasabb összegű családi pótlékra jogosult. Ha azonban közülük valamelyik befejezte már a középiskolát, a szülő a nagycsaládosoknak járó ellátást már csak a többi gyermek után kapja, de a három - vagy több - gyerekre figyelemmel. A nagycsaládosok fogalmának ilyen értelmezését alkalmazta a jogalkotó a személyi jövedelemadózás során is.

Az országgyűlési biztos álláspontja szerint a gázár-támogatási kérelmek elbírálásánál az államkincstár a miniszteri rendelet szövegét szűkítve értelmezte, csak azt vette figyelembe, hogy az igénylőnek hány gyerek után fizetik a családi pótlékot, azt viszont nem, hogy hány gyermekre figyelemmel állapították meg annak mértékét.