Matolcsy bebetonozná a 16 százalékos adókulcsot

Vágólapra másolva!
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány az adózás két alapelvét rögzíttetné kétharmados törvényben, az egykulcsos és a családi jelleget. Az Fn.hu-nak adott interjújában azt mondta, hogy az egy kulcs mértéke változhat, de olyan megoldást tartana jónak, aminél a kulcsot csak lefelé lehetne vinni. A miniszter szerint nem lesz új válságadó.
Vágólapra másolva!

"Az a szándékunk, hogy az arányos, 16 százalékos, egykulcsos adórendszer alapelveit, az arányosságot és az adórendszeren kívüli, gyerekvállalást segítő jelleget rögzítsük kétharmados törvényben" - nyilatkozta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Fn.hu-nak.

Vagyis a kormányzat szándéka, hogy az adózásról szóló, úgynevezett sarkalatos törvénybe, amelyre az újonnan elfogadott és jövőre életbe lépő alkotmány is hivatkozik, beemeljék az adórendszer kulcselemeit.

Matolcsy szerint két alapelvről van szó, "az egyik, hogy a magyar személyijövedelemadó-rendszer arányos", viszont hozzátette, hogy a kulcsok mértéke változhat. Ezt kifejtve elmondta, hogy úgy kerülhetne be a törvénybe, mint maximális kulcs, vagyis a 16 százaléknál lejjebb lehetne vinni, fölé azonban nem. A törvénybe szánt másik alapelv a családi elem lenne.

A nemzetgazdasági miniszter azt állította, hogy nem számol újabb válságadóval, a bankadót pedig akkor hosszabbítanák meg a mostani mérték felével 2012-től, ha nem születik közös európai bankadó.

A Magyar Nemzeti Bank korábban azért kritizálta a devizahitelesek árfolyam-maximalizálási ötletét, mert állításuk szerint "hamis biztonságérzetet" ad. Matolcsy György szerint ez nem így van, mert a négy év lejárta után sem emelkedhet a törlesztőrészlet nagyobb mértékben, mint 15 százalék. "Sajnos a magyar jegybank elnézte ezt a felhalmozott devizaadósságot" - mondta.

A devizahitelesek megsegítésére létrehozandó Nemzeti Eszközkezelő Társaság Matolcsy György szerint a Magyar Fejlesztési Bank egyik leányvállalataként fog működni. Matolcsy szerint jövőre ötmilliárd forintot irányoztak elő az eszközkezelésre.