Vágólapra másolva!
Az Emfesz gázszolgáltató ügyében "nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése", ezért a Nemzeti Nyomozó Iroda megszüntette az eljárást - adta hírül csütörtökön a hirado.hu. A gázszolgáltató vezérigazgatóját, Góczi Istvánt 2009 novemberében hűtlen kezelés gyanújával vették őrizetbe, mivel korábban - tulajdonosi felhatalmazással - egydolláros vételáron eladta a céget a Svájcban bejegyzett RosGasnak.
Vágólapra másolva!

Megszüntette a két éve tartó nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda az Emfesz gázszolgáltató ügyében a hirado.hu információja szerint. A Nemzeti Nyomozó Iroda 2009. május 25-én rendelt el ismeretlen tettes ellen nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt.

Az ügy előzménye az volt, hogy az Emfesz a Dmirtij Firtas ukrán üzletember érdekeltségébe tartozó ciprusi bejegyzésű Mabofi Holdings tulajdonából - a cégjegyzék szerint 2009. április 28-án - a svájci Zug kantonban bejegyzett RosGas AG tulajdonába került. A tranzakcióban eljáró Góczi István a 2004 októberében a Mabofi tulajdonosi döntése alapján kapott meghatalmazással írta alá az adásvételi szerződést.

Azóta a tulajdonosváltás miatt folyik a pereskedés, és a legfrissebb információk szerint minden bizonnyal a moszkvai választott bíróság vizsgálhatja az ügyet, magyar polgári bíróságok nem. Márciusban első fokon ugyan már kimondta a Fővárosi Bíróság a szerződés semmisségét, de miután joghatóságnak ismerte el magát a moszkvai választott bíróság, ezért a Legfelsőbb Bíróság előtt a fellebbezésnél már ezzel az indokkal kéri a RosGas a Mabofi keresetének elutasítását.

Több milliárd forintos kintlévőség

Az Emfesz, miután a Magyar Energia Hivatal áprilisban megszüntette a földgázkereskedői engedélyét, most "takaréklángon" működik. Jelentős elbocsátások voltak, a lengyelországi projektek állnak. A fő tevékenység most az elszámolás azokkal a szolgáltatókkal, amelyek átvették az Emfesz korábbi ügyfeleit. Az Emfesznek több milliárd forint kintlévősége van a volt fogyasztóinál, és további jelentős összeg követelése a volt tulajdonos Mabofi Holdingsszal szemben.

A Mabofi ugyanis mintegy 53 milliárd forintot vitt ki az Emfesz-ből, de kinyilvánította, hogy azt nem fizeti vissza. Góczi István szavai szerint az Emfesz összes nettó követelése meghaladja a 150 milliárd forintot.

Az Emfesz az elmúlt évet 20 milliárd forint veszteséggel zárta azt követően, hogy a 2009. évi veszteség ellensúlyozására mintegy 60 milliárd forint friss tőkét kapott a tulajdonos RosGas AG-tól.