Közös gazdasági minisztériumban gondolkodik az EKB elnöke

Vágólapra másolva!
Európa monetáris politikájának központosítása mellett érvelt az Európai Központi Bank elnöke csütörtökön. Jean-Claude Trichet szerint hasznos lenne egy központosított gazdasági minisztérium, amely felügyelné például az országok versenyképességét is.
Vágólapra másolva!

Európának mérlegelnie kellene közös monetáris politikájának központosítását, amennyiben az államadósság-válság megoldására tett próbálkozásai továbbra sem vezetnek eredményre". Többek közt erről is beszélt az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet csütörtökön. Felvetései közt szerepelt továbbá az is, hogy az említett központi monetáris szerv vétójoggal rendelkezzen az egyes országok kormányzati kiadásaival kapcsolatban.

Trichet szerint egy darabig elfogadhatók a nagymértékű anyagi támogatások, de amennyiben egy ország ezek segítségével sem tud megfelelni a követelményeknek, határozottabb eszközökhöz kellene folyamodni. Ebben az esetben nemcsak lehetséges, hanem esetenként kötelező lenne, hogy az említett szervezet beleavatkozzon az adott ország gazdasági döntéseibe, mint például a nagyszabású fiskális kiadásokba, melyek jelentősen befolyásolják egy ország versenyképességét.

Az EKB elnöke hosszútávon egy Európai Központi Gazdasági Minisztériumot képzelne el, mely elsősorban nem a közös költségvetés adminisztrációjával foglalkozna, hanem három másik jelentős tényezőt tűzne ki prioritásaként. Vállalná például az országok fiskális és versenyképességi politikájának felügyeletét, de a szervezethez tartozna az összes olyan ágazat, amely hatással bír az EU központi pénzügyeire. A közös gazdasági minisztérium feladata lenne még az unió képviselete más nemzetközi pénzügyi szervezetekkel szemben is.

Jean-Claude Trichet az euró megmentése érdekében tett erőfeszítéseiért Európa egyik legtekintélyesebb nemzetközi kitüntetésében, a Károly-díjban részesült csütörtökön a németországi Aachenben.

Jean-Claude Trichet a francia jegybank éléről 2003 novemberében került az Európai Központi Bank elnöki székébe. Az intézményt a nemzetközi pénzügyi válság, illetve több euróövezeti tagállam adósságválsága közepette is általános megelégedésre vezette. Hivataláról október végén köszön le, és helyét az olasz Mario Draghinak adja át.