Kiszállhat a görög mentőcsomagból az IMF, új program várható

Vágólapra másolva!
Az EU és a Nemzetközi Valutaalap új, 60-70 milliárd eurós mentőhitelt hagyhat jóvá Görögország számára - írja a német Frankfurter Allgemeine Zeitung szerdán. A lap úgy tudja, hogy az aktuális görög mentőcsomagból viszont kiszáll az IMF.
Vágólapra másolva!

Görögország új, 60-70 milliárd eurós mentőhitelt kap az EU-tól ás a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerdán közölt értesülése szerint. A lap úgy tudja, hogy az IMF viszont nem utalja át a most folyó, 110 milliárd eurós program rá jutó részének következő, e hónapban esedékes adagját Görögországnak.

Az új hitel európai részét az euróövezeti országok tavaly alapított Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközének (EFSF) kötvénykiadásából finanszírozzák majd. A Görögországnak tavaly májusban megítélt első, 110 milliárd eurós mentőkeret európai részét az euróövezeti országok kétoldalú kölcsöneiből állították össze.

A jelenleg futó program IMF-re jutó e havi mintegy 4 milliárd eurós összeget az EU Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmusának keretéből utalják ki Görögországnak. A német újság nem közölte értesülése forrását.

Hétfőn a Financial Times még arról írt, hogy példátlan külső gazdasági beavatkozás lehet a Görögországnak nyújtandó újabb kisegítő hitelcsomag egyik feltétele. Az adóbehajtásba és a privatizációba is beleszólna a nemzetközi közösség az újabb görög segélycsomagért cserébe - írta akkor a lap.

Garanciák kellenek a következő 12 hónapra

A Bloomberg ügynökség úgy tudja, az IMF azért tartja vissza a hitelrészletet, mert előbb tudni szeretné, hogyan képzeli az EU Görögország további finanszírozását. Korábbi hírek szerint az IMF garanciát akar az EU-tól Görögország teljes finanszírozási szükségletére a következő tizenkét hónapra.

A tavalyi mentőprogramhoz kapcsolt feltételezések ugyanis nem teljesültek: részint Görögország nem hajtotta végre az összes tervezett deficitcsökkentést, részint már most látni, hogy nem tud visszatérni a nemzetközi tőkepiacra finanszírozásért jövő márciusban, ahogyan az eredeti tervben feltételezték. Államkötvényeinek piaci árfolyama 55 százalékos, irányadó tízéves kormánykötvényének piaci hozama 16,4 százalékos, több mint kétszer akkora, mint tavaly májusban. Az új hitel 2014-ig fedezné Görögország szükségletét.

Az EU pénzügyi biztosa, Olli Rehn mindazonáltal azt mondta a Bloomberg ügynökségnek, hogy bízik benne: néhány napon belül egyetértésre jutnak az IMF-fel az első görög program negyedéves felülvizsgálatának kérdéseiben. Az EU-bizottság, az IMF és az Európai Központi Bank képviselői ezekben a napokban tárgyalnak Athénban a görög kormány privatizációs és más egyensúlyjavító terveiről, illetve a végrehajtás külső ellenőrzéséről, amely bennfentesek szerint "példátlan" lesz független országok történetében.

Rehn arról is szólt, hogy a görög államadósság "átalakítása lekerült a napirendről", ellenben egy új megállapodáshoz tartozhatna az úgynevezett bécsi kezdeményezés megismétlése. Emlékeztetett arra, hogy amikor az EU és az IMF 2008-09-ben kisegítette Magyarországot, Romániát, Lettországot és Szerbiát, akkor a térségben érdekelt legnagyobb európai bankcsoportok - köztük az UniCredit és a Société Générale - egy bécsi értekezleten önkéntes alapon vállalták, hogy ezeknek az országoknak az adósságait rendre megújítják, azaz lejáratkor új hitelre váltják. Ez a módszer - ellentétben az adósságcsökkentéssel vagy az aktuális lejáratok meghosszabbításával - nemigen rázza meg a piacokat.