Az indoklás nélküli elbocsátások utolsó perceit is kihasználták az NGM-ben

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője sajtótájékoztatót tartott a megszorításokról tartott a megszorításokról
Vágólapra másolva!
"Akivel a főnök találkozott a folyosón, mind kirúgta, még azt a titkárnőt is, akinek a feladata volt az elbocsátandókat összeterelni" - így zajlott a napokban egy forrásunk szerint a Matolcsy György vezette minisztériumban az elbocsátási hullám, kihasználva az indoklás nélküli felmondás lehetőségének utolsó napját. Akik megkapták felmondólevelüket, még a korábbi kormány alatt jöttek a tárcához.
Vágólapra másolva!

Futószalagszerű elbocsátások zajlottak az elmúlt napokban a Nemzetgazdasági Minisztériumban - értesült az [origo] minisztériumi forrásokból. Információink szerint több tucatnyi szakembernek kötöttek útilaput a talpára.

Múlt pénteken kezdődött az újabb leépítési hullám, amely három napon keresztül tartott, információink szerint tegnap, kedden ért véget. A minisztérium igyekezete nem véletlen: azzal van összefüggésben, hogy tegnap, május 31-én még ki lehetett rúgni indoklás nélkül kormánytisztviselőket, mert az erre felhatalmazást adó törvényt az Alkotmánybíróság pár hónapja június 1-jei hatállyal megsemmisítette. Ugyan a kormány nem sokat teketóriázott, és a parlamenttel nemrégen elfogadtatott egy új törvényt, amely kellő mozgásteret ad a kormányszervek, intézmények vezetőinek, ha valakitől meg akarnak szabadulni, de az indoklás nélküli elbocsátásnál nincs egyszerűbb, ezt használták ki az utolsó pillanatban a Matolcsy György vezette tárcánál.

80-100 elbocsátás

Az [origo] információi szerint a volt pénzügyminisztériumot érintették leginkább az intézkedések. Érdekesség, hogy azon belül a költségvetési részleget elkerülték az elbocsátások, értesüléseink szerint mindösszesen egy szakértőnek köszönték meg a munkáját, de az adóval foglalkozó részlegen nagyon sok embert érintett az akció.

Az elmúlt napokat megterhelő elbocsátások azonban az egész minisztériumra hatással voltak, a Napi Gazdaság hétfői információja szerint a teljes NGM-re kiterjedő, tízszázalékos, 80-100 főt elérő leépítést kellett ezekben a napokban levezényelni. A Napi értesülése szerint "minőségi cserének" nevezik az akciót, azaz új emberekkel kívánják pótolni a távozottakat.

Ezt megerősíteni látszanak az [origo] információi. Úgy tudjuk, hogy a fontosabb posztokra már van néhány kiszemelt személy. Az adórészleg legfontosabb területére, a jövedelem- és forgalmi adókkal foglalkozó főosztály élére Molnár Gáspárt hozhatják a minisztériumba, ő korábban már dolgozott a pénzügyi tárcánál, de az egykori szocialista pártelnök, adóügyi biztos Kovács László szakértői stábját is erősítette. A jövedelemadók osztály élére Siklósiné Antal Gyöngyit tartják esélyesnek, aki eddig is a minisztérium adórészlegén dolgozott. Szintén új igazolás lehet a tárcánál a Magyar Nemzeti Bank egyik elemzője, Nobilis Benedek, aki osztályvezetői beosztást kaphat.

A titkárnőnek is felmondtak

A költségvetési szárny érintetlenségét azzal magyarázták az ügyre rálátó forrásaink, hogy a részleget irányító Naszvadi György államtitkárhoz és az alá tartozó egységekhez nem nyúlhat még a miniszter sem, Naszvadi "jól be van csatornázva Orbán Viktorhoz."

Az adóügyekket kezelő részlegnél komplett osztályokat alakítottak át. A személyi jövedelemadóval foglalkozó, közel egytucatnyi szakemberből kettő-három maradt. Az adóigazgatásnál, számvitelnél ugyancsak számos embert elküldtek. A viszonyokat jól érzékelteti, hogy minisztériumi forrásunk szerint az egyik vezető kiadta az egyik titkárnőnek, melyik NGM-es személyeket hívja be a tárgyalóba, majd amikor a titkárnő berendelte az érintetteket, és a vezető egytől egyig indoklás nélkül elbocsátotta őket, a titkárnőt is kirúgta. Egy másik forrásunk úgy festette le a helyzetet, hogy "kis túlzással, aki a leépítést végrehajtó vezetővel találkozott a folyosón, mind repült." Többen, látva a pénteki akciót, gyorsan észbe kaptak és szabadságot, betegszabadságot vettek ki, hogy ne nyújthassák át nekik a felmondólevelüket május 31-ig, így pedig talán megússzák a leépítést.

Gyorsan betegszabadságra

Voltak olyanok is, akik maguk adták be felmondásukat, nem vállalták a meggyengített szervezetben való munkát. A mostani leépítési hullám főként az alsóbb szinteket érintette. Az elbocsátottak közös vonása, hogy mindnyájan a kormányváltás előtt kerültek az akkori Pénzügyminisztériumba, és folytatták Matolcsy vezetése alatt a munkát.

A mostani leépítés a középszintű vezetők között márciusban, áprilisban végrehajtott elbocsátások folytatásaként fogható fel. Akkor, mint beszámoltunk róla, egytucatnyi szakembert, főosztályvezetőket, osztályvezetőket, és helyetteseiket tanácsolták el az NGM-ből, a minta ugyanaz volt, mint most: derült égből villámcsapásként közölték az érintettekkel, hogy nem tartanak igényt a munkájukra a továbbiakban, és azoknak kellett menniük, akik nem az új érában léptek be a gazdaságpolitika irányítását ellátó minisztériumba.

Az elbocsátásokról megkérdeztük az NGM-et. A kormányzati költségtakarékosság és a hatékonyabb közigazgatás kialakítása érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium egészére kiterjedő leépítésre kerül sor - válaszolta megkeresésünkre az NGM. A tárcánál érvényben lévő létszámstop ellenére a minisztérium fennakadás nélkül végzi munkáját.