Parragh: Nem húzódhat tovább a kötelező kamarai rendszer átalakítása

Vágólapra másolva!
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamarai törvény elfogadását sürgette a szervezet küldöttgyűlésén, akár az egységes kamara, akár az ágazati kamarák terve valósul is meg. A kamaraelnök támogatta az érdekegyeztetés átszervezésének azt a részét, amely a párhuzamosságok megszüntetésére irányul.
Vágólapra másolva!

Nem húzódhat tovább a kamarai rendszer átalakítása, politikai döntésre van szükség ahhoz, hogy milyen irányba haladjon tovább a folyamat, mert az agrárkamarával kapcsolatban viták vannak - mondta Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a szervezet keddi küldöttgyűlésén.

Jelenleg két lehetséges változatról beszélnek: az egyik, hogy a kereskedelmi és iparkamara átalakításáról megszületne a parlamenti döntés, az agrárkamara kérdését később rendeznék, a másik variáció szerint pedig, ha olyan sok közös terület van a kereskedelmi és iparkamara, valamint az agrárkamara között, akkor egy gazdasági kamarát kell létrehozni. Erről minél előbb döntéseni kell, hogy a második félévben létrejöjjön és 2012 január elsejétől már működjön az új kamarai rendszer - vélte.

A kormányzat parlamenti menetrendje szerint májusban került volna az országgyűlés elé a kamarai törvény (külön az ipari-kereskedelmi és külön júniusban az agrár), de az elkapkodott agrárkamarai koncepció olyannyira felháborította a vállalkozói érdekszervezeteket, hogy komoly lobbiharc kezdődött, s emiatt csúszott a beterjesztés.

Az elnök a hétfőn nyilvánosságra került érdekegyeztetési tervezetből támogatta azt a célt, hogy szűnjenek meg a párhuzamosságok. A kamara évek óta szorgalmazta a strukturális reform végrehajtását a mindenkori kormányoknál - mondta. Parragh László rámutatott: jelenleg az érdekegyeztetés Magyarországon a munka világára terjed ki az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, és csak ad hoc jelleggel működik a Gazdasági és Szociális Tanács, a Gazdasági Egyeztető Fórum. Szerinte az érdekegyeztetést át kell alakítani, hogy a párhuzamosságok megszűnjenek, és a folyamat kibővülhessen a társadalom, a gazdaság szereplőivel is.