Hétszázmilliós kifizetés miatt perelheti Magyarország Brüsszelt

Vágólapra másolva!
Egy hét évvel ezelőtti vizsgálat alapján az Európai Bizottság több mint 700 millió forint értékű agrártámogatást követel vissza Magyarországtól a határidők be nem tartása miatt. Magyarország vitatja a követleés jogosságát, ezért, ha a kormány is jóváhagyja az illetékes hivatal indítványát, akkor az Európai Bíróság elé kerülhet az ügy.
Vágólapra másolva!

Egy hét évvel ezelőtti vizsgálat alapján az Európai Bizottság több mint 700 millió forint értékű agrártámogatást követel vissza Magyarországtól a határidők be nem tartása miatt. Magyarország vitatja a követelés jogosságát, ezért, ha a kormány is jóváhagyja az illetékes hivatal indítványát, akkor az Európai Bíróság elé kerülhet az ügy - erősítette meg az Agromonitor.hu információját az [origo]-nak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

"Az Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottság (EKTB) támogatja az Európai Bizottság elleni per megindítását, az erről szóló előterjesztés várhatóan a héten a kormány elé kerül" - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

Magyarország az Európai Bizottság március végén hozott határozata miatt indítana jogi eljárást, mert vitatja a brüsszeli testület március végén hozott határozatát, amely szerint Magyarországnak 2 535 286 eurót kell visszafizetnie. Az Európai Bizottság azért követeli a közel 680 millió forintot, mert szerinte 2004-ben a a Speciális Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Csatlakozási Program (SAPARD) keretében kifizetett támogatások esetében Magyarország megsértette a határidőkre vonatkozó szabályokat: Brüsszel szerint ugyanis a vonatkozó szabályok a kifizetésekre három hónapot ad, ez azt jelenti, hogy a kifizetéshez szükséges dokumentumok beérkezése és a kifizetés között nem telhet el három hónapnál hosszabb idő.

Máshogy látja a magyar szervezet

A agrártámogatások kifizetését koordináló Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal azonban vitatja a követelés jogosságát. A szervezet az [origo]-val közölte: az Európai Bizottság hét évvel ezelőtt ellenőrizte a szóban forgó támogatások 2004. évi kifizetéseit, és az azt követő többszöri, kétoldalú egyeztetések ellenére, a kifizetések három hónapon túli késedelme miatt több mint 2,5 millió euró visszafizetését rendelte el.

"A pénzügyi szankció alkalmazása ellen a magyar fél több alkalommal kifejtette szakmai érveit, melyek szerint a három hónapos kifizetési határidőt helytelen volt a kifizetés iránti kérelem befogadásának időpontjától számítani, mivel azt még több, a folyamatba épített ellenőrzés követte, amely az EU pénzügyi érdekeinek védelmét szolgálta. A számítás módja azért is hibás, mert a feldolgozásra rendelkezésre álló időt nem a teljes dokumentáció rendelkezésre állásától számítja, ahogy azt a vonatkozó uniós rendelet előírja, hanem a támogatásigénylési csomag befogadásától. A teljes dokumentáció rendelkezésre állásához képest a kifizetés határidőn belül megtörtént" - állítja a MVH.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Agrártámogatások miatt pattant ki a vita

Az magyar hivatal az Európai Bizottság határozatának megjelenése után a Vidékfejlesztési Minisztériumtól kérte a bírósági szakasz megindítását, ezt követően az illetékes minisztériumok közös előterjesztést készítettek az Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottság (EKTB) számára, amely május 24-én tartott ülésén támogatta az indítványt. Most már csak a kormány jóváhagyása kell ahhoz, hogy a közel 700 millió forintos ügy az Európai Bíróság elég kerüljön. Az MVH tájékoztatása szerint a kereset benyújtásának végső határideje 2011. június 22., ezt követően indulhat meg a bírósági eljárás.

Az [origo] megkereste a Miniszterelnökséget és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, hogy a kormány támogatja-e a perindításra vonatkozó kezdeményezést, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Arra a kérdésünkre sem reagált a két kormányzati szerv, hogy az esetleges bírósági perben ki fogja képviselni Magyarországot és ez mekkora költséget jelenthet. Az [origo] egyúttal e-mailben megkereste az Európai Bizottság magyarországi irodáját, hogy kommentálja a perindításra vonatkozó magyarországi törekvéseket, de a brüsszeli testület kirendeltsége sem adott választ a cikk publikálásáig.