Ma dől el a nyugdíjvagyon tényleges értéke

Vágólapra másolva!
A vonatkozó törvény szerint május 31-i érvényes záróértéken kell megállapítaniuk a nyugdípénztáraknak, hogy mekkora lesz annak a vagyonnak az értéke, amelyet átadnak az állami alapnak. Ha nagyon jól megy ma a BUX-nak, az államhoz visszatérő pénztártagok akkor is csupán átlagosan egy-kétszáz forinttal kapnak több reálhozamot augusztus végéig.
Vágólapra másolva!

"A pénztár a függő tételként nyilvántartott tagdíjbefizetéseket és azok hozamait, valamint a visszalépő tagok 2011. május 31-ére mint fordulónapra vonatkozó piaci értékelés szerint számított követeléseinek értékét egy tételben, a tagok portfóliójában a fordulónapon meglévő eszközökben 2011. június 12-ig adja át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap részére" - írja elő az idén módosított nyugdíjpénztári törvény.

Ez azt jelenti, hogy a mai napi, keddi értéken kell felmérniük a nyugdíjpénztáraknak azt a vagyont, amelyet átadnak az állami alapnak. A keddi részvénypiaci hangulat befolyásolja ugyan a végösszeget, de nagyon jelentős átértékelődést nem feltétlenül okoz. A magyar piacon működő nyugdíjkasszákat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség adatai szerint ugyanis tavaly december végén a nyugdíjkasszák teljes vagyonának mindösszesen 5,9 százalékát, 182 milliárd forintot tett ki a magyar részvényekben álló vagyon.

Egy tőkepiaci rali vagy hirtelen nagymértékű esés a Budapesti Értéktőzsdén ezt akár tízmilliárd forinttal is növelhetné vagy amortizálhatná, de erre kevés az esély, mai napon eddig nyugodt mederben folyt a kereskedés. A BUX másfél százalék feletti pluszt tud eddig felmutatni, a nagyobb papírok közül az OTP és a Mol 2 százalék feletti mértékben drágult eddig, a többi blue chip (Magyar Telekom, Richter) 1 százalékot el nem érő emelkedést produkált a délután három órai állapotok szerint. Ha így zárna a tőzsde ma, akkor a nyugdíjvagyon részvényben levő hányada 3 milliárd forinttal hízhatna. Ez azonban megoszlik a közel hárommillió - maradó vagy az államhoz visszatérő - pénztártag között, így egy emberre ezer forint jutna.

Százezernél valamivel többen maradtak a pénztárakban, a többiek az állami pillérbe léptek át. Utóbbiak számára még kisebb a tétje a mai napnak. Az államhoz visszatérők augusztus végéig kapják meg a befektetésük hozamának infláció feletti részét, a reálhozamot, ezt természetesen szintén befolyásolja a mai kereskedés. A várható reálhozamot egyelőre csak becsülni lehet, a pontos összeget június közepéig lehet majd meghatározni - a mai záróárfolyamok és a június első napjaiban megjelenő inflációs szám ismeretében -, a kormány 250 milliárd forintra teszi a reálhozamként a volt pénztártagoknak majdan kifizetendő összeget. A reálhozam is a teljes portfólió teljesítményétől függ, a teljes portfólióban pedig - mint szó volt róla - alig hat százalékot tesz ki a magyar részvényhányad. Ezért a budapesti börzén egy másfél százalékos mai emelkedés csupán 0,09 százalékkal emeli a 250 milliárdosra taksált reálhozamot, vagyis 225 millió forintot hozhat összesen a 2,5 millió államhoz visszatérő pénztártagnak. Ez elhanyagolható, átlagosan fejenként 90 forint plusz pénzt jelent.

A reálhozamot természetesen a nyugdíjportfólió egyéb elemeinek (külföldi részvények, befektetési jegyek és a teljes portfólió legnagyobb részét, közel felét kitevő állampapírok) mai teljesítménye is befolyásolja. Így ha az állampapírpiacra is átragad a jó hangulat, és az amerikai tőzsdén a magyar idő szerint este tíz órai zárásig emelkednek a részvényárak, az is csak ahhoz lehet elegendő, hogy a reálhozamot felvevőknek egy-kétszáz forint üsse a markát.