Januárban léphet hatályba a bürokráciát csökkentő jogszabálycsomag

Cséfalvay Zoltán
Vágólapra másolva!
A júliusra és augusztusra ütemezett kormányhatározatokba foglalt, a cégek adminisztrációs terheinek mérséklését célzó jogszabályváltozások egyaránt jövőre léphetnek hatályba - közölte a gazdasági minisztérium illetékes államtitkára. A program az előző kormány által megrendelt felmérés eredményeire épül.
Vágólapra másolva!

Jövő januártól lépnek hatályba a vállalkozások adminisztrációs terheit csökkenteni hivatott új rendelkezések - közölte pénteki sajtótájákoztatóján Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára.

Az első csomag, mellyel a tárca becslése szerint 105 milliárd forinttal mérsékelhetők a vállalkozások adminisztrációs terhei, a júliusra tervezett kormányhatározatokban ölt majd testet, jövő januári bevezetéssel. További 400 milliárd forintos megtakarítást remél az NGM a várhatóan augusztusban megszülető kormányhatározatoktól, melyek ugyancsak jövő januárban lépnek hatályba.

Matolcsy György gazdasági miniszter múlt hét szerdán jelentette be, hogy a kormány a nyár folyamán olyan változtatásokat dolgoz ki, amelyek jelentősen mérséklik a vállalkozások adminisztrációs költségeit. Egy napra rá az NGM nyilvánosságra hozta a részleteket is tartalmazó dokumentumot. Ez alapján nem csak adminisztrációs jellegű változtatásokra lehet számítani, több helyen jelentősen szűkülnének a munkavállalók jogai. Erről bővebben itt olvashat.

Cséfalvay Zoltán azt mondta, Magyarországon a GDP 10,5 százalékát költik adminisztrációra a vállalkozások, ennek összege 2800 milliárd. Az államtitkár közölte, a bürokráciacsökkentő program koncepciója az előző kormányzat által készíttetett könyvvizsgálói jelentésre épült, melyet 22 ezer vállalkozás véleménye alapján állítottak össze, és végkövetkeztetése szerint Magyarországon a vállalkozásokat teljesen feleslegesen terhelő adminisztráció összege 800 milliárd forint.