Természetvédők miatt csúszhat az Audi beruházása Győrben

Vágólapra másolva!
Egy debreceni székhelyű természetvédő csoport megtámadta az Audi-gyár bővítésére kiadott környezethasználati engedélyt. Kétségbe vonják egyebek mellett a beruházási területen lévő növény- és állatfajok áttelepítésének sikerességét.
Vágólapra másolva!

Késedelmet szenvedhet a győri Audi-gyár bővítése, ugyanis a beruházással érintett terület egységes környezethasználati engedélyének kiadásáról szóló másodfokú határozatot megtámadta, és ellene keresetet nyújtott be csütörtökön a debreceni székhelyű Tiszántúli Természetvédők Társulata.

A mintegy 2000 oldalas dokumentumot a szervezet képviselői adták be a győri székhelyű észak-dunántúli környezetvédelmi hatósághoz, amely meghozta az elsőfokú határozatot. Zsák Ferenc Tibor, a társulat elnöke közölte, hogy kérelmezik a határozat megsemmisítését és a végrehajtás felfüggesztését, valamint előzetes döntéshozatalt kérnek az ügyben eljáró bíróságtól.

A társulat elnöke szerint a végzés eljárási hibákat tartalmaz, továbbá megsérti a Natura 2000-re vonatkozó kormányrendeletet, amely a beruházás alternatív helyszíneinek teljes körű vizsgálatát írja elő a beruházó számára. Az elnök korábbi tapasztalatokra hivatkozva kétségbe vonja a beruházási területen lévő növény- és állatfajok áttelepítésének sikerességét is, miközben az áttelepítésre az Audi jelentős összegeket költ.

Németh Zoltán, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója elmondta, hogy mivel a beruházás Natura 2000-es területet érint, már korábban állásfoglalást kellett kérniük az Európai Bizottságtól. A Bizottság a kiemelt közérdekre tekintettel a beruházás mellett foglalt állást, megfelelő kompenzáció figyelembevételével. Ez a kompenzáció azt jelenti, hogy az érintett terület helyett háromszor akkora helyen történik környezet- és természetvédelmi célú fejlesztés, illetve új élőhelyek kialakítása - tette hozzá.

A környezetvédelmi tárgyú engedély megléte egyébként az építési engedélyezési eljárás fontos feltétele, az építési engedély ugyanis csak a környezethasználati engedély birtokában adható ki - magyarázta az igazgató. Az Audi mintegy 900 millió eurós beruházás keretében bővíti győri kapacitásait 2013-ig, s ezzel közvetlenül 1800 munkahelyet hoz létre - jelentette be még tavaly szeptemberben Orbán Viktor miniszterelnök és Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke.