Portugáliát Magyarország szintjére minősítette le a francia hitelbiztosító

Vágólapra másolva!
Lefelé módosította az idei globális növekedési kilátásokat és újabb országokat minősített le a Coface hitelbiztosító. Mind a két lépésnek ugyanaz a kiindulópontja: a Japánt sújtó természeti csapások hatásai, továbbá az észak-afrikai, valamint a közel-keleti régió forrongása. A nemzetközi hitelbiztosító Magyarország besorolásán nem változtatott, így az még a befektetői kategóriába esik, egy sorban Portugáliával.
Vágólapra másolva!

A 2010-es felminősítések után a Coface nemzetközi hitelbiztosító a napokban tíz országot minősített le. Köztük vannak olyanok, amelyeket már tavaly decemberben is ez a sors ért utol (például Portugália vagy Ciprus), olyanok, amelyeket negyedéve még felminősítettek (Egyesült Királyság), másokat negatív figyelési listára helyeztek (így Japánt vagy Egyiptomot), de a többség besorolását változatlanul hagyta a Coface.

A Coface - amely nem az államadósságot ítéli meg, hanem az egyes országok vállalatainak fizetésképtelenségi veszélye alapján alakítja a besorolást - most úgy látja, hogy a világgazdaság talpra állása ugyan folytatódik, de a korábban vártnál kevésbé dinamikusan. Nem kis részben amiatt, mert folytatódik a nemzetközi kőolajárak emelkedése, köszönhetően a kőolajexportáló országok egy részében tapasztalható társadalmi-politikai feszültségnek és a világ harmadik legnagyobb olajimportőrének számító Japán helyreállítási igényeinek. A Brent hordónkénti ára 25 százalékkal emelkedhet a tavalyi 100 dollár/hordós szintről.

A hitelbiztosító szerint a világgazdaság egésze idén 3,2 százalékkal nő majd, ami 0,2 százalékponttal lassúbb ütem, mint amit korábban vártak. Ezen belül a fejlett országok dinamikája 1,7, a fejlődőké ugyanakkor 5,6 százalékos lehet 2011-ben.

Japán besorolását (ami a lehetséges legjobb) ugyan érintetlenül hagyta a Coface, ám negatív kilátással látta el. Az intézet szerint a természeti katasztrófák nyomán az ország gazdaságának növekedése a korábban vár 1,5 százalék helyett legfeljebb 0,3 százalék lehet az idén. Elsősorban a gazdaság húzóerejének számító export sínyli meg a helyzetet, miután a ki-kimaradó energiaellátás hosszú távon is negatívan hat a termelésre. A legkorábban a harmadik negyedévre várható a kilábalás megindulása, amelyet az újjáépítés és az ismét erősödésnek induló fogyasztói bizalom húzhat. A Standard & Poor's hitelminősítő közben szerdán negatívra rontotta stabilról Japán "AA mínusz" szuverén adósosztályzatának kilátását. Ez az osztályzat leszállítását valószínűsíti két éven belül.

Az elit klubhoz tartozó néhány ország adóssághelyzetének válsága miatt a Coface 0,5 százalékponttal 1,3 százalékra vette vissza az idei növekedési kilátásokat az eurózóna egészében.

Magyarország továbbra is a még befektetésinek számító A kategóriás minősítéssel rendelkezik, igaz, annak a legalsó, 4-es fokozatán. Ez az Európai Gazdasági Térségben nem egyedülálló, ilyen a besorolása Görögországnak, Írországnak, Izlandnak, Portugáliának is; miközben Bulgária és Románia a B-kategóriába esik. "Veszélyek ugyan vannak, de - miként a nagy hitelminősítők, a Coface is úgy látja, hogy rövid távon nem várható a kockázat negatív irányú változása" - véli Bagyura András. A Coface kereskedelmi igazgatója szerint a magyar cégeknek érdemes kivenni a részüket az oroszországi fellendülésből.