NGM: Nem az adórendszerrel kell segíteni a rászorulókat

Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az adómentességi határoknak komoly szerepük van a jövedelemeltitkolásban, ezért egyszerűsítik és egységesítik a személyi jövedelemadózást. A minisztérium szerint az adórendszer nem a szociális különbségek kezelésére van.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleménye szerint az adózás nem a szociális különbségek mérséklésére van, mint fogalmaztak: "nem feltétlenül az adózáson keresztül kell a szociális alapon rászoruló rétegeket előnyben részesíteni".

Az NGM szerint átgondolásra szorul, hogy az adózásnak a jövőben is kell-e szociális elemeket tartalmaznia. A közlemény szerint "az elmúlt évek tapasztalatai során bebizonyosodott, hogy ezeknek az elemeknek, az 'adómentességi' határoknak komoly szerepük van a jövedelemeltitkolásban". A minisztérium kérdésként fogalmazta meg, hogy milyen rendszer lenne a leghatékonyabb a valóban alacsony jövedelműek támogatására.

A minisztérium közleménye szerint a kormány célja a személyi jövedelemadózás egyszerűsítése, az arányosság, az egyenlő társadalmi szerepvállalás megteremtése, az adóterhelés csökkentése és az adóbázis szélesítése volt.

"Az új szemléletben jövedelemszintjétől függetlenül mindenki egy általános, alacsony mértékű adó fizetésére lenne kötelezett, amellyel a kormány gátat szabhat a trükközéseknek" - fogalmazott a közlemény. Az NGM érvelése szerint az adórendszer kialakításánál nemcsak az egyént, hanem az egész társadalmat figyelembe kell venni, "ez az egész társadalom érdeke".

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az arányosítással a következő években nőni fog a dolgozók jövedelme. "Az előző kormány által bevezetett 'szuperbruttósítás' fokozatos megszüntetése a következő két évben további 4,32 százalékkal csökkenti a munkavállalók terheit, egyúttal megemeli az elkölthető jövedelmeket" - írta a közlemény.

Matolcsy György szerdai bejelentése szerint 500 milliárd forinttal csökkenti a kormány a következő években a társadalomra rakódó adminisztrációs terheket. Azt is elmondta, hogy az adójóváírást, amely az alacsonyabb jövedelműek számára jelentett adókedvezményt, két év alatt kivezetik az adórendszerből.