Az állattenyésztők szervezete szerint kiszorulnak a hazai gazdák a piacról

Vágólapra másolva!
Egyre kevesebb a vállalkozás az állattenysztés ágazatában, s folyamatosan szorulnak ki a hazai tenyésztők a belső piacról az érdekvédők szerint. Eközben a magas áfa a feketegazdaságnak kedvez, ezért a szakma az élelmiszerek és élőállatok áfájának csökkentését kéri a kormánytól.
Vágólapra másolva!

"A feketegazdaság aránya soha nem látott méretet ölt, aminek a rákfenéje a magas áfa. Ennek csökkentése 5-10 százalékos szintre egyik alapvető feltétele a magyar állattenyésztés talpra állításának" - mondta a Gazdaság.hu üzleti hírügynökségnek Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója.

"Fájó tény az is, hogy folyamatosan szorulunk ki a belső piacról is. Ezt vissza kell szerezni, és meg kell tartani az igényes, illetve a feltörekvő külpiacainkat" - mondta Wagenhoffer Zsombor.

Szerinte nem a kereslettel van baj, hanem a tisztességtelen piaci szereplőkkel, illetve a szabad kereskedelemmel, ami miatt silány minőségű élelmiszerekkel, s a nem azonos feltételekkel előállított termékekkel. "Az emberek nem esznek kevesebbet, viszont jobban megnézik, mit vásárolnak. Ez lehetne előny is, hiszen ma már jobban figyelik, milyen eredetű a termék, a végső döntésben meghatározó azonban az ár" - mondta.

Wagenhoffer Zsombor elmondta, bízik abban, hogy májusban a kormány az áfacsökkentés megkezdéséről dönt, amelybe nem csak a tej és hús, hanem az élőállatok is beszámítanak majd.

A Gazdaság.hu az Opten céginformációs rendszer adatai alapján azt írta, hogy bár már kevesebb a felszámolás az ágazatban, évről évre csökken a vállalkozások száma. "A mezőgazdaságban, benne az állattenyésztésben egyre kevesebb vállalkozás működik, ez világtendencia" - mondta Wagenhoffer Zsombor.

A mezőgazdaságon belül az állattenyésztés súlya és aránya nem változott érdemben a válság hatására, de az állatok száma csökkent. "Az állatállomány csökkenése már nem világjelenség, hanem elsősorban a kelet-európai országokban, köztük hazánkban figyelhető meg" - teszi hozzá.

A Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezetője szerint a hazai állatitermék-előállítást elsősorban magyar genetikára kell alapozni. Ez egyrészt munkahelyeket tart meg és teremthet, másrészt egyedi minőséget lehet így előállítani. Az évszázados tapasztalatokat és tudást felhalmozó magyar tenyésztési ágazat különleges minőségű termékek előállítására alkalmas tenyészállatokkal tudja ellátni a termelőket - vélte az ügyvezető.

"A helyzet azonban most az, hogy sokan nem vásárolnak tenyészállatot, mert ezzel is spórolni akarnak - jóllehet, ez hosszabb távon drágítja a termelést -, vagy külföldről vásárolnak szaporítóanyagot, mert a hazai mögött nincsenek akkora cégek és olyan reklámok. Az állatállomány olyan mértékben zsugorodott, hogy a húsfeldolgozók az exportpiacaikat ma már csak úgy tudják fenntartani, ha import alapanyagot is feldolgoznak. Miközben tehát a termelők száma folyamatosan csökken, a kereskedelem virágzik. Ezen változtatni kell" - mondta Wagenhoffer Zsombor.