Világgazdaság: Pontosították a reálhozamok kifizetésének szabályait

konvergenciaprogram, Matolcsy György
Vágólapra másolva!
Az áprilisi inflációval kell számolni májusban is a reálhozam kiszámításánál, és még háromhavi működésre elegendő pénzt vonhatnak el a magánnyugdíjpénztárak a tagoktól a vagyon átadása után, hogy ne legyen majd fennakadás a visszajáró pénzek kifizetésénél - írja a csütörtöki Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által a napokban benyújtott törvénymódosító javaslat tisztázza, hogy pontosan hogyan is kell kiszámolni az állami rendszerbe visszalépett, egykori magánnyugdíjpénztár-tagoknak visszajáró reálhozamot - írja a csütörtöki Világgazdaság.

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a számításnál a kasszák a május 31-i egyenleget veszik figyelembe, a vagyon átadásának határideje pedig június 12-e lesz. Csakhogy ekkor még nem áll a pénztárak rendelkezésére a májusi inflációs adat, ezért a benyújtott módosító úgy rendelkezik, a kasszáknak májusra is a pénzromlás áprilisi ütemét kell figyelembe venniük.

A pénztárak emellett jogosultak még tagonként 795 forintot elvonni a június 12-ig átadandó vagyonból, hogy fedezni tudják a reálhozam kiszámításának és visszafizetésének költségeit.

A kasszák tehát még június elején átadnak minden pénzt az államnak, kivéve persze a maradó tagok számlaköveteléseit. A visszajáró reálhozamot és tagdíj-kiegészítést viszont, egyénekre lebontva ráérnek július 20-ig kiszámolni, ez ugyanis a határideje annak, hogy visszakérjék a pénzt a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól.