Vágólapra másolva!
2010 végén a hazai autókereskedők alig több mint 10 százaléka számolt azzal, hogy esetleg felhagy a tevékenységével - derül ki a PricewaterhouseCoopers felméréséből. A kereskedők szerint a vevők a 3-5 millió forintos új autókat keresik, és továbbra is leginkább készpénzzel fizetnek.
Vágólapra másolva!

Negatív rekordot döntött tavaly a forgalomba helyezett új autók száma Magyarországon. A 43 ezres szám 72 százalékos visszaesést jelent a válság által már részben érintett 2008-as évhez képest is, és 28 százalékos csökkenés 2009-hez viszonyítva.

A PricewaterhouseCoopers Kft. felmérése szerint az autókereskedők egyre optimistábbak a jövőre vonatkozóan, a válaszadók 57 százaléka már 2011-re is derűlátó, a távolabbi jövőben pedig minden válaszadó az értékesítések növekedését várta. 2013-tól a válaszadók 63 százaléka lát nagy esélyt a fellendülésre.

A hazai piacra nem csak a gazdasági válság hatott. A PwC szerint a népszerű hitellehetőségek eltűnése miatt a magánszemélyek továbbra is elmaradtak az újautópiacról. A megmaradó vásárlók a készpénzben fizetni képes, tehetősebb magánszemélyek, illetve a pénzügyi problémákkal kevésbé küzdő cégek közül kerültek ki. 2010-ben az állami szervezetek költségeinek visszafogása miatt nagy állami beszerzések is jórészt elmaradtak.

"Néhány kereskedő a veszteséges újautó-forgalmazás helyett a használtautó-forgalmazásra, illetve a szerviz-szolgáltatásokra helyezte a hangsúlyt" - közölte Lőcsei Tamás, a PwC cégtársa.

A felmérésben szereplő válaszadók 75 százaléka jelezte, hogy nem mérlegeli az iparágból történő kilépést. A kilátások összességében sokkal pozitívabbak, mint korábban: 2010 végén már csak a kereskedők alig több mint 10 százaléka számolt azzal, hogy esetleg felhagy a tevékenységgel ebben az ágazatban.

A felmérés szerint a kereskedők többsége semlegesnek vagy pozitívnak tartja az adóváltozások hatását tevékenységére nézve. A válaszadók 9 százaléka szerint az adószabályok változása csak további nehézséget jelent az iparág számára. A kereskedők mintegy 50 ezer új autó eladásával számolnak idén, ami megfelel az általános piaci várakozásoknak. A felmérés szerint a vevők főleg a bruttó 3-5 millió forint értékű új autókat választják, és továbbra is leginkább készpénzzel fizetnek.