Megkezdődtek a kilakoltatások az önkormányzati lakásokból

Kilakoltatásra váró lakók a ferencvárosi Dzsumbujban 2009. május 6-án, szegénység, eladósodottság
Vágólapra másolva!
Hosszú szünet után ismét megkezdődtek a kilakoltatások, egyelőre az önkormányzati tartozásoknál van lehetőség ilyen eljárásra. A végrehajtók eddig csak üres lakásokat találtak - írja csütörtöki számában a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Múlt hét pénteken az adósok egy részének lejárt a moratóriuma, így szinte azonnal megindultak a kilakoltatások - írja a Magyar Nemzet.

"Azóta néhány kilakoltatást már lebonyolítottak, ezekben az esetekben a helyi önkormányzatok kezdeményezték az eljárást: a helyhatóságok elmaradt lakbérek miatt indítottak végrehajtást" - mondta a Magyar Nemzetnek Krejniker Miklós, a végrehajtói kamara elnöke. Elmondása szerint eddig valamennyi lakás üresen állt. A kamara felmérése szerint a kilakoltatás nagyjából 200 ingatlannál tűnik elkerülhetetlennek.

Szécsényi-Nagy Kristóf, a közjegyzői kamara jogi irodájának vezetője a lapnak elmondta, hogy a kilakoltatási moratórium részleges lejárta után megugrott a tartozások behajtásához szükséges fizetési meghagyás iránti kérelmek száma: az elmúlt fél évben havi ötvenezer körüli beadvány érkezett, számuk ebben a hónapban meghaladhatja a 60 ezret.

Továbbra is a rezsicégek keresik meg legtöbbször a közjegyzőket, a fizetési meghagyás iránti kérelmek nagyjából 65 százaléka víz-, gáz-, áram, vagy telefonszámla miatt érkezik és egyre nő a parkolási tartozások behajtását kérő beadványok száma is. A közjegyzők elé kerülő ügyek valamivel több mint 10 százalékában indul meg a végrehajtás.